Как трябва да се определя размерът на Бюджета на МВР? Отговор от Генади Тенев пред Искра.бг

4
2464
Генади Тенев
Генади Тенев. Снимка: Искра.бг

Трябва да бъде изготвен структурен и функционален анализ на Министерството на вътрешните работи /МВР/, за да се определи и размерът на бюджета за ведомството. Това коментира заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ Генади Тенев пред журналист на Искра.бг. Той поясни:

„Първо трябва да се направи структурен и функционален анализ на МВР, тоест какви структури има, какви щатове има, какви задължения има, какви нужди има. Това не се прави. Всяка година автоматично се правят някакви предложения, които отиват в Министерството на финансите, министърът на финансите решава какъв трябва да бъде Бюджетът без значение какво иска някаква институция с изключение на правосъдната система – те са със самостоятелен бюджет. В Министерството на финансите се формира бюджетът за всяко едно министерство и за държавата като цяло, независимо какво е поискало МВР. Въпросът е как го формират. На никого не му става ясно.“

Припомняме, че според информация от доскорошния председател на УС на СФСМВР Валентин Попов в проекта за държавен бюджет предвидените капиталови разходи за МВР са в размер на едва 19 млн. лева. Според Тенев тези пари са крайно недостатъчни, имайки предвид поддръжката на сградите, автомобилите, защото голяма част не са вече гаранционни, техника, оборудване.

Патрулен автомобил, Враца
Патрулни автомобили. Снимка: ОДМВР-Враца, Архив

Но за да бъде определен размерът на капиталовите разходи, трябва да се изготви въпросният структурен и функционален анализ на МВР, като се започне отвътре.

„Експертизата трябва да е от МВР, но не е пречка и е имало подобни прецеденти и външни експерти да подготвят такъв анализ. Ако е вътре от министерството, то може да бъде субективно поради много фактори – първо пристрастност към собствената работа, второ към служби и длъжности, тези които го изготвят, които би трябвало да ги няма или да не трябва да съществуват под тази форма. Най-добрият вариант е съвместна работна група, която да го направи с външни експерти, експерти на МВР, синдикати. Няколко пъти са правени стъпки в тази посока, но след втора-трета има някакво спъване и пада“, коментира Тенев.

МВР, сграда, Архив
МВР. Снимка: Архив

Поредният опит е бил при министъра на вътрешните работи Бойко Рашков – при управлението, на който е било обявено, че ще бъде направен такъв 6-месечен анализ. В крайна сметка е бил изготвен модел, който Тенев определя като „стара претоплена манджа“. По думите му след това наследникът му на поста Иван Демерджиев е направил опит за реформа и анализи. Точно преди година е поканил всички синдикални организации и е поискал да му посочат проблемите в МВР, които могат да бъдат решени в кратки срокове.

„От СФСМВР посочихме и маркирахме няколко проблема, сред които е прекаленият щат на някои места, функционалните задължения и структурите, които да се разгледат. Пренасочване на щат от места, в които няма такава натовареност в места, в които има нужда. Голямата бумащина в МВР, излишната натовареност на служители на МВР, което е свързано с разпределянето на длъжностите и щатовете, тъй като в МВР се вменяват всякакви задължения, скоро може и звездите да почнем да броим, защото има куриози, че в някои населени места карат служителите да броят животните. Това са глупости, защото затлачват системата и са проблем за МВР. Ние ги посочваме, защото служители ги посочват пред нас“, разказа Тенев.

Какво се случило?

„Два месеца мълчание от МВР по тези проблеми. След това ги попитахме писмено какво се случва. Направиха спешна среща, на която учудващо министър Демерджиев каза – „Не Ви ли пратиха материалите за тази среща?“ На място ни дадоха 100 страници материали, за да ги обсъждаме. Заради това, че не бяхме запознати, отложихме срещата за по-късен етап. Прегледахме ги и куриозното е, че материалите съдържаха анализи, изготвени от тези структури, за които ние твърдим, че са проблемни и виновни. Естествено, че те бяха написали, че няма проблем, всичко е точно и този процес в крайна сметка – спря.“

Иван Демерджиев и Бойко Рашков
Иван Демерджиев и Бойко Рашков. Снимка: МВР, Архив

От СФСМВР са реагирали остро и са написали становище, че не приемат това, изготвено от хора и структури, за които твърдят, че са виновни за посочените проблеми.

„Министърът ни казва да посочим проблемите, ние ги посочваме и вследствие на това дават на виновните да напишат становище за изложените проблеми. Те пишат, че няма проблеми, а и какво да напишат – нали трябва да запазят собственото си безхаберие в МВР“, подчерта Тенев и добави:

„Поради политическата нестабилност в държавата имаме следните оправдания, когато отидем на разговори с ръководството на МВР – „Ние сме отскоро; ние сме за малко; ние сме служебен кабинет и имаме ограничени правомощия.“ Това го слушаме 4-5 години поред. Другият проблем, за който от години говорим – няма приемственост. За да стане наистина реформа трябват между 10 и 20 години. В един времеви период от 10 години, който да гарантира, че политическите партии ще работят в тази посока, ще има приемственост и устойчивост на идеите, които се разработват и начинът на работа, защото по друг начин не става. Защото всеки прави нещо, щуротии и си заминава. Негативните резултати са за служителите и за обществото.“

На въпрос кой няма интерес да бъде изготвян структурен и функционален анализ, Тенев отговори: „Точно тези, които създават проблемите. Те нямат интерес, може би защото техните места ще бъдат застрашени като дейности и като длъжности, или те самите като личности, или вегетиране им в МВР, може да има и политически пристрастия.“

Синдикалистът потвърди, че досега не е бил изготвян подобен анализ. Има започвани, но никога не са били довършвани.

По повод Бюджета на МВР, Тенев отбеляза, че парите никога не са достатъчни, защото цените постоянно се покачват. Той изтъкна, че ако все пак през тази година се прояви волята да се започне и завърши сградата на IV Районно управление в Бургас, то от тези 19 милиона лева – половината трябва да бъдат отделени само за нея. По думите му въпросните 19 милиона лева са смешни на фона на това мегаведомство, което е с толкова голям сграден фонд и техника.

Полицейски служител, полицай, МВР, Архив
Полиция. Снимка: МВР

Пета година не се доставят необходимите униформи заради проблеми с обществени поръчки, коментира още Тенев, уточнявайки, че в момента се твърди, че в централните складове има униформи, но по места нямало.

„Някои служители си правят тънки сметки с униформите – да не си взимат, защото в него битува мнението, че ще му платят, както преди няколко години, но тогава изцяло нямаше униформи. Отделно доставките не са ритмични. Ежегодно в средата на годината всеки служител, който е униформен, заявява предварително чрез заявка от какво има нужда. Това нещо се взима, обработва се, идва следващата година, отива служителят в склада и се оказва, че едни неща ги има, а други – не. Защо се правят тези заявки тогава? Нали идеята е да се изработи и да се предостави. Проблемът идва с Закона за обществените поръчки /ЗОП/. За да се изработи това нещо, трябва да се възложи, а за да се възложи, трябва да има обществена поръчка. Там се получават уродливости, които са изцяло свързани със ЗОП – свързани фирми, обжалване, размотаване на процедури и накрая печели с най-високите цени и докато се изпълни…“, заяви Тенев и продължи:

„От години слушаме, че на границата ще им закарат автомобили. Къде са? Терените са такива, че колите се трошат. Няма как да е здраво. След трагедията с Йордан Илиев и Атанас Градев се отвори вратата за тези проблеми. Дотогава се мълчеше за проблемите – оборудване и хора. 1200 души не могат да ги назначат вече поредна година в „Гранична полиция“, за да спрат всичките тези истории. Тази граница се пази с техника и със служебно куче, защото в гората и на пресечени местности, това е най-доброто средство. И такива няма. Решиха да пратят коне. Начупиха си краката, а струват сума ти пари. Кон в гората… Това го измисли един предишен министър. Кучета – имате кучета. Пратиха кучета които не са обучени за тази дейност и в тази обстановка, а примерно за откриване на наркотици. Коренна разлика, най-малко в обучението, което е коренно различно и доста скъпо. И накрая като го пуснеш в гората, след това и за наркотици няма да става. В момента има заявки от ръководството ГД „Гранична полиция“, че двойно ще се увеличи бройката на кучетата, които да подпомагат дейността по охрана на държавната граница. Но кучето расте, обучава се, изисква време – не е автомобил, който да отидеш да купиш и да го пуснеш.“

Полицейско следово куче
Полицейско следово куче. Снимка: МВР, Архив

В заключение по темата с Бюджета, Тенев отвърна: „От години от СФСМВР твърдим, че МВР не се управлява от политическо и професионално ръководство, а от чиновници, защото те правят тези прогнози, както и тази, която дават на финансовия министър за Бюджета. През тях преминават всички средства. Искали сме писмено разбивка на средствата, които са за Бюджета. Отговориха ни, че не е наша работа. Изводът е че се заделят пари и за други работи – да се запълват дупки.“

Ще настояват ли от СФСМВР за увеличение на заплатите на служителите в МВР, разберете в продължението.

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Жоро К
Жоро К
3 месеци по-рано

видяхме на последния протест какво е нивото на българския полицай, иначе знаят да реват за заплати и условия…

Баце
Баце
3 месеци по-рано
Reply to  Жоро К

Нивото е добро ,що не отидат да протестират в други страни така и ще има набити петорно повече.

атила
атила
3 месеци по-рано
Reply to  Баце

А там дали ритат момичетата в корема ммм???

професора
професора
3 месеци по-рано

не знам как се очаква да има респект към професията, като ходят опърпани полицаите…