Как тръбопроводът на Путин на стойност 11 милиарда долара раздели НАТО и ЕС по време на криза

0
131
Президент на Русия Владимир Путин
Президент на Русия Владимир Путин. Снимка: Архив

Подводният газопровод, предназначен да доставя газ от Русия до Германия, се превърна точно в това, което двете страни винаги са настоявали, че никога няма да бъде: оръжие в геополитическа криза, пише „CNN“. Съединените щати, Обединеното кралство, Украйна и няколко държави-членки на Европейския съюз яростно се противопоставиха на газопровода, откакто беше обявен за първи път през 2015 г., предупреждавайки, че проектът ще засили влиянието на Москва в Европа.

Тръбопроводът с дължина 1200 км (750 мили) беше завършен през септември и сега чака окончателно сертифициране. Но въпреки че газопроводът все още не функционира, той вече действа като огромен клин между традиционните съюзници във време на огромно напрежение между Русия и Запада. Според експерти това само по себе си е победа за руския президент Владимир Путин.

Кристин Берзина, старши сътрудник в Германския фонд Маршал на Съединените щати, който е безпартиен изследователски център, каза, че Москва се е възползвала от драмата около газопровода. Пред изданието тя беше категорична:

„Всичко за газопровода „Северен поток 2“ е победа за Русия.“

И допълни:

„Като се има предвид, че целта на Русия е да раздели всички, ако се стремят да разрушат единството в Европейския съюз и в НАТО, този тръбопровод беше прекрасен кораб.“

В продължение на години и Русия, и Германия твърдяха, че газопроводът е чисто бизнес предприятие и няма нищо общо с политиката. Но в Централна и Източна Европа, където доставките на газ от Русия играят съществена роля в производството на електроенергия и отоплението на дома, малко теми са по-политически от енергийната сигурност. Тъй като цените на природния газ вече са близо до рекордно високи, мнозина се опасяват, че по-нататъшното напрежение може да причини повече болка на европейските потребители.

И докато Русия отрича да използва енергия за оказване на натиск върху Европа, Международната агенция по енергетика обвини Москва, че е допринесла за европейската криза с цените на газа чрез намаляване на доставките.

САЩ и Европа се подготвят за възможността Русия да въоръжи своя износ на газ за Европа, за да отвърне на евентуални санкции. Администрацията на Байдън е в редовни дискусии с редица страни в Европа, Близкия изток и Азия за засилване на производството на втечнен природен газ за Европа в случай, че руска инвазия в Украйна доведе до недостиг на газ, запознати са множество американски служители с дискусиите каза CNN. Като най-големият потребител на газ в Русия, Германия не беше склонна да използва газопровода, за да окаже натиск върху Москва. Преди по-малко от две седмици германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт предупреди да не се въвлича „Северен поток 2“ в конфликта.

И все пак с нарастването на напрежението между Русия и Запада заради Украйна, твърдението беше тихо отхвърлено от германците. Под натиска на САЩ германският външен министър Аналена Бербок призна миналата седмица, че газопроводът „Северен поток 2“ може да бъде включен в пакет от санкции срещу Русия заради нейното участие в Украйна. В същото време САЩ донякъде намалиха гласното си противопоставяне на газопровода. По-рано този месец Сенатът на САЩ отхвърли законодателството на републиканския сенатор Тед Круз от Тексас за санкциониране на субекти, свързани със „Северен поток 2“. Основният аргумент на администрацията на Байдън беше, че санкциите върху газопровода ще подкопаят усилията на САЩ за възпиране на руската заплаха чрез даване на Запада по-малко влияние. Председателят на Сената на САЩ за външни отношения Боб Менендес каза:

„Путин иска да види „Северен поток 2“. Ако по някакъв начин той бъде убит преди евентуална инвазия, той има една причина по-малко да не нахлуе в Украйна.

Украйна и други източноевропейски страни предупредиха, че новият тръбопровод може да направи региона по-уязвим за прищявките на Русия. Споровете за цените на енергията тормозят отношенията между Русия и Украйна още след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като Русия неколкократно прекъсваше доставките си на газ за Украйна. В момента Русия се нуждае от Украйна, тъй като голямо количество от газа, който продава на Европа, все още тече към останалата част от континента през територията на Украйна.

Заобикаляйки Украйна, „Северен поток 2“ би улеснил Русия да изолира Украйна.

Още по-сложна ситуацията е решението на Германия да не доставя оръжия на Украйна. Докато няколко други страни от НАТО, включително САЩ, Обединеното кралство и Чехия, заявиха, че ще доставят оръжия в страната, Германия засега отказва, предизвиквайки критики от украински официални лица.

Противоречивите забележки на началника на германския военноморски флот вицеадмирал Кей-Ахим Шьонбах за Путин, който „вероятно“ заслужава уважение, и предположението, че Украйна е загубила завинаги черноморския полуостров Крим от Русия, само засилиха напрежението. Докато Шьонбах подаде оставка заради коментарите, украинският посланик в Германия Андрий Мелник каза в неделя, че германското правителство „трябва да промени курса си към Киев“, за да „възстанови пълното доверие в германската политика“.

Тръбопроводът е особено ценен за Русия, която разчита на износа на петрол и газ за над 40% от държавните си приходи. Ако работи, тя ще доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно директно от Русия за Европа. Газпром, руската държавна компания, която притежава газопровода, заяви, че средната му експортна цена е 280 долара за 1000 кубически метра газ през 2021 г., което означава, че новият тръбопровод може да струва повече от 15 милиарда долара годишно.

Газпром вече е инвестирал около 11 милиарда долара в проекта.

„Западът се нуждае от всяка възможна форма на лост, който може да получи, за да разубеди Русия да нахлуе в Украйна“, каза Берзина, добавяйки, че несанкционирането на газопровода сега означава, че той може да бъде използван като лост в бъдеще.

„Амбициите на Русия в момента са огромни и изричните искания, които тя отправи към Запада за връщане на войските там, където бяха в началото на 90-те години и за затваряне на вратата за разширяване на НАТО, не са в съответствие с ценностите на Запада, така че Западът наистина не може да даде на Русия това, което иска там.

Андрей Кортунов, генерален директор на руския съвет по международни въпроси, каза, че Москва разглежда проекта „Северен поток“ като тест за стратегическата автономия на ЕС от Съединените щати. Той каза:

„Ако проектът „Северен поток 2 тръгне на вятъра, което е възможно, това би послужило като потвърждение на това схващане, че Европа не е надежден партньор и не можете да работите с Европейския съюз, защото те не могат да се споразумеят за нищо и не могат да направят всяко решение. Така че, ако искате нещо да бъде постигнато, трябва да отидете във Вашингтон.“

Русия многократно предупреждава Запада да не въвлича „Северен поток 2“ в политическата криза. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че опитите за политизиране на въпроса за Северен поток 2 са контрапродуктивни. Но макар че газопроводът е изключително ценен за Путин, е съмнително дали би могъл да изиграе решаващата роля в убеждаването му да намали плановете си за пресичане на границата на Украйна. Кортунов каза:

„Ако се провали, това ще бъде голяма загуба за Газпром и руската икономика, но не е като руснаците да кажат добре, можете да продължите с разширяването на НАТО, но докато „Северен поток 2“ работи, това е добре.“

Берзина добави:

„Въпросът е каква е крайната цел на Путин? Той има парите, валутните резерви, които Русия е спестила, тя може да си позволи да загуби пари точно сега… икономическите отношения, тръбопроводът, цена, която е готов да плати?“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments