Как според министър Вътев може да се спомогне преодоляването на демографската криза в селските райони?

0
35
Министър Кирил Вътев
Министър Кирил Вътев. Снимка: Министерство на земеделието

„Надявам се сключените договори на Местните инициативни групи /МИГ/ по подхода „Водено от общностите местно развитие“ да спомогнат за преодоляване на демографската криза в селските райони.“

Това коментира аграрният министър Кирил Вътев по време на среща с кметове на общини в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/. По думите му целта е да се подобрят условията на живот в селата и малките градове чрез осигуряването на поминък.

Дискусията се проведе в рамките на официална церемония по връчването на договори по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), на която министър Вътев и заместник-министър Таня Георгиева връчиха 107 договора за финансиране по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ за малки пилотни проекти на Местни инициативни групи (МИГ) по подхода „Водено от общностите местно развитие“ на 80 кмета на общини.

Договорите са на обща стойност близо 5 млн. лева, които ще се използват за подготовка и съгласуване с местните общности на стратегии за ВОМР за програмния период 2023 – 2027 г. на територията на 196 общини в страната.

По време на срещата с кметовете министър Вътев подчерта, че разчита с общи усилия да се изгради конкурентоспособно земеделие, което може да бъде мощна социална програма и да има огромно демографско значение и да спре обезлюдяването на селските райони.

Във връзка със съществуващия проблем относно раздаването на пасища не по предназначение на хора, които нямат животни, министърът подчерта, че ще се предприемат мерки за прекратяване на тази порочна практика.

Министър Вътев увери че МЗХ и държавните горски предприятия работят, за да се гарантира необходимите количества дървесина за отоплителния сезон. Към момента над 40% от населението се е снабдило с дърва за огрев в сравнение със същия период на миналата година, обяви министърът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments