Как ще се заплаща трудът по коледните празници?

0
35
Работа, офис, екип, среща
Офис. Снимка: Pixabay

Заради съвпадането на 25 и 26 декември тази година с почивните събота и неделя и 01 януари 2022 година със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече, съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

От Инспекцията припомнят, че минимум двойно възнаграждение се полага само за работата през дните на официални празници. Ако трудът в тези дни е и извънреден, то тогава надницата е четворна. За работата на т.нар. неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден, като увеличението е със 75%.

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис, припомнят от Главната инспекция по труда.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат право на по-висока надница само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments