Как ще приключи COVID пандемията? Прогнози за развитието на „Омикрон“ за края на играта

0
29
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

Пандемиите в крайна сметка приключват, дори ако „Омикрон“ е способен да усложни въпроса кога точно ще стане това, пише „Асошиейтед прес“. Но няма да е като щракване на ключ за осветление: светът ще трябва да се научи да съжителства с вируса, който не изчезва.

Ултра-заразният мутирал вариант „Омикрон“ тласка случаите до най-високите нива на всички времена и причинява хаос, докато изтощения вече свят отново се бори да спре разпространението. Но този път не започваме от нулата.

Ваксините предлагат силна защита от сериозно заболяване, дори ако не винаги предотвратяват лека инфекция. „Омикрон“ изглежда не е толкова смъртоносен, колкото някои по-ранни варианти. А тези, които оцелеят, ще имат известна освежена защита срещу други форми на вируса, които все още циркулират – и може би следващият мутант, който ще се появи, също.

Най-новият вариант е предупреждение за това какво ще продължи да се случва, „освен ако наистина не станем сериозни по отношение на финала“, каза д-р Алберт Ко, който е специалист по инфекциозни болести в Училището по обществено здраве в Йейл. Ко добави:

„Със сигурност COVID ще бъде с нас завинаги. Никога няма да успеем да изкореним или елиминираме COVID, така че трябва да определим нашите цели.“

В един момент Световната здравна организация ще определи кога достатъчно държави са ограничили достатъчно случаите на COVID-19 – или поне хоспитализациите и смъртните случаи – за да обявят пандемията официално за приключила. Какъв точно ще бъде този праг не е ясно. Дори когато това се случи, някои части на света все още ще се борят – особено страни с ниски доходи, които нямат достатъчно ваксини или лечения – докато други по-лесно преминават към това, което учените наричат ​​ендемично състояние.

Това са неясни различия, каза експертът по инфекциозни болести Стивън Кислър от Harvard T.H. Чан училище по обществено здраве. Той определя ендемичния период като достигане на „някакъв вид приемливо стабилно състояние“ за справяне с COVID-19.

Кризата с Пмикрон показва, че все още не сме там, но той добави:

„Мисля, че ще достигнем точка, в която SARS-CoV-2 е ендемичен, подобно на грипа, ендемичен.

За сравнение, COVID-19 е убил повече от 800 000 американци за две години, докато грипът обикновено убива между 12 000 и 52 000 годишно. Колко точно продължаващи болести и смърт от COVID-19 ще търпи светът до голяма степен е социален въпрос, а не научен.

„Няма да стигнем отново до точката, в която бяхме 2019 г.“, каза д-р Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс.

„Трябва да накараме хората да помислят за толерантността към риска.

Д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, гледа напред към контролиране на вируса по начин, „който не нарушава обществото, който не нарушава икономиката“.

САЩ вече изпращат сигнали, че са на път към всичко, което ще стане новото нормално. Администрацията на Байдън казва, че има достатъчно инструменти – бустери на ваксините, нови лечения и слагане на маски – за справяне дори с Омикронната заплаха без спирането на пандемията от по-ранните дни. А Центровете за контрол и превенция на заболяванията просто намалиха на пет дни времето, през което хората с COVID-19 трябва да останат в изолация, за да не разболяват другите, казвайки, че е станало ясно, че са най-заразни в началото.

Индия предлага поглед върху това какво е да стигнеш до стабилно ниво на COVID-19. Доскоро всекидневно докладваните случаи оставаха под 10 000 в продължение на шест месеца, но само след цена в живота, „твърде травмираща за изчисляване“, причинена от по-ранния вариант на Делта варианта, каза д-р Т. Джейкъб Джон, бивш ръководител на вирусология в Christian Medical College в южна Индия.

„Омикрон“ сега подхранва отново ръст на случаите и страната през януари ще пусне бустери на ваксините за работниците на първа линия. Но Джон каза, че други ендемични болести, като грип и морбили, периодично причиняват огнища и коронавирусът ще продължи да се разразява от време на време, дори след преминаване на „Омикрон“ вълната.

„Омикрон“ е толкова силно мутирал, че се изплъзва покрай част от защитата от ваксинации или предишна инфекция. Но д-р Уилям Мос от Училището по обществено здраве Johns Hopkins Bloomberg очаква „този вирус някак си да достигне до максимум“ в способността си да прави толкова големи еволюционни скокове.

„Не виждам това като някакъв безкраен цикъл от нови варианти.“

Едно възможно бъдеще виждат много експерти: В периода след пандемията вирусът причинява настинки за някои и по-сериозно заболяване за други, в зависимост от общото им здравословно състояние, статуса на ваксината и предишни инфекции. Мутациите ще продължат и в крайна сметка може да изискват бустери от време на време, които да се актуализират, за да съответстват по-добре на новите варианти. Но човешката имунна система ще продължи да се подобрява в разпознаването и да се бори. Имунологът Али Елебеди от Вашингтонския университет в Сейнт Луис намира надежда в невероятната способност на тялото да запомня микробите, които е виждал преди, и да създава многослойни защити.

В-клетките на паметта са един от онези слоеве, клетки, които живеят с години в костния мозък, готови да започнат действие и да произвеждат повече антитела, когато е необходимо. Но първо тези клетки на паметта се обучават в лагери за обучение на имунната система, наречени зародишни центрове, научавайки се да правят повече от просто да правят копия на оригиналните си антитела.

В ново проучване екипът на Ellebedy установи, че ваксинациите на Pfizer ускоряват „Т-помощните клетки“, които действат като сержант в тези тренировъчни лагери, стимулирайки производството на по-разнообразни и по-силни антитела, които могат да работят, дори ако вирусът се промени отново.

Елебеди каза, че изходният имунитет на населението се е подобрил толкова много, че дори когато пробивните инфекции неизбежно продължат, ще има спад в тежките заболявания, хоспитализациите и смъртните случаи – независимо от следващия вариант. Той каза:

„Ние не сме същото население, което бяхме през декември 2019 г. Сега теренът е различен.

Помислете за горски пожар, разкъсващ гора след суша, каза той. Това беше 2020 г. Сега, дори с „Омикрон“, „това не е напълно суха земя“, но е достатъчно влажна, „което направи огъня по-труден за разпространение“.

Той предвижда ден, в който някой се зарази с коронавирус, остава вкъщи два до три дни „и след това продължавате напред. Надяваме се, че това ще бъде краят на играта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments