Как ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия?

0
69
Военни почести
Военни почести. Искра.бг

Тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад. В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, военният министър Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Покана да присъстват са получили представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

В празничния ден на столичния площад „Княз Александър Първи“ ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ „Васил Левски“, военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили.

За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10:00 ч. на площад „Княз Александър Първи“ в София. Той ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.

Веднага след църковния ритуал ще започне военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад „Княз Александър I“ ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, „Cougar” и „Panther“ и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.

На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка.

В 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони у нас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments