Как се става собственик на „Левски“

0
515
Георги Попов (в средата). Снимка: levski.bg
Георги Попов (в средата). Снимка: levski.bg

Макар никога да не се занимавал със спортна дейност и да не е управлявал подобни компании, Георги Попов беше официално представен като новият собственик на футболен клуб „Левски“ в сряда.

Попов, който вече притежава 88.6% от акциите на клуба, се представи като вицепрезидент на НОВЕ Холдинг и това потвърждава очакванията, че основната фигура в отбора ще е Васил Божков.

Тръстът на привържениците „Синя България“ запазва своите 10% от акциите, а останалите са разпределени между по-дребни акционери.

Божков не се появи на общото събрание, а самият Попов не се появи на пресконференцията. Той е направи кратко изявление от трибуната на форума, който бе закрит за журналисти, но част от думите му се появиха в медиите.

Има искове към клуба от много хора. Водим разговори с всеки от тях, а ако не се споразумеем, ще предприемем необходимите стъпки. Мнозина решиха, че като в клуба влизат фирмите на Васил Божков, той ще отвори голямата кесия и ще почне да плаща наред. Той е собственик на холдинга, на който аз съм вицепрезидент и холдингът е поел ангажимента за връщане на нормалния живот и спонсориране на клуба. И това е достатъчна гаранция за бъдещето. Аз не бих си заложил името в губещо начинание, нито пък г-н Божков и групата наши компании„, казал Попов на събранието, цитиран от в. „Сега“.

Заедно с Божков Попов е в съвета на директорите на компаниите от хазартния сектор „Национална Лотария“ АД и „Ню Геймс“ АД. Със своята „ГКПГ“ АД държи 5% от собствеността в „Лотария БГ“ ООД.

През 2000 г. оглавявания от него „Йорсет холдинг“ купи фалиралата Първа частна банка АД, пише „Капитал“. Според Комисията по досиетата той е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдним „Китин“.

Справка в Търговския регистър показва, че във времето Попов участва в управлението на над 35 фирми, а има собственост в 17 фирми.

Заедно с единия от собствениците на „ЦСКА – София“ – Юлиян Инджов, той е бил в ръководството на „Пътни строежи – Пълдин“ АД (фирмата е собственост на Инджов и е в ликвидация).

Според публикации в спортни медии Васил Божков е привърженик на „Левски“, въпреки че беше собственик на ЦСКА.

В миналото си Божков вече е имал общо със спорта, като в началото на новия век оглавяваше федерациите по стрелба и шахмат. Акцентът в „спортната“ биография на бизнесмена обаче е управлението на ЦСКА.

Божков придоби клуба от „Българска армия“ през 1999 г. от Любослав Пенев и го ръководи до 2006 г., когато продаде акциите си на индиеца Прамод Митал. Разходите за това време са били малко над 40 млн. лева, а приходите – около 33 милиона. Освен ангажимента да осигурява средства Божков трябваше да понесе и бремето на критиките от фенове на червените в последните си месеци на „Българска армия“, включително и обвинения от запалянковци, че е „продал“ титла в полза на „Левски“.

След това Божков е основно в роля на спонсор, доколкото свързвани с него компании бяха рекламодатели и спонсори. „Еврофутбол“ продължава да е ексклузивен партньор на БФС, а „Ефбет“ спонсорира голяма част от спортните клубове в България, като има агресивна маркетингова политика и брандира зали и стадиони в страната.

В момента „Ефбет“ и „Еврофутбол“ са едновременно спонсори на втородивизионния „ЦСКА 1948“, който преди три години тръгна от най-ниското ниво.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments