Как реагираха от „За Земята“ след отказа на София да строи инсталацията за горене на боклук за 300 млн. лева?

0
45
"За Земята". Снимка: Facebook

„Трагично е, че изгубихме повече от 10 години, в които можехме да създадем модерна система за управление на отпадъците, вместо общината да настоява за скъпа инсталация за изгаряне с непрозрачно планиране. Крайно време е да престанем да разглеждаме еврофондовете като източник на „пари за усвояване“, а да поставим стратегията и визията на първо място.“

Това заявиха от екологичното сдружение „За Земята“, като призоваха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев да излязат и официално да кажат:

„Няма да се строи инсталация за изгаряне на отпадъци (инсинератор) в ТЕЦ-София, както и че заради този спорен проект изгубиха над 10 години за подобряване управлението на отпадъците в София и стигнаха до пълен провал.“

Обществената поръчка е била прекратена. Делото, обжалващо оценката за въздействие върху околната среда, продължава. Следващото заседание ще бъде на 20 февруари.

Вчера комисията в Топлофикация-София прекрати обществената поръчка за изпълнител на проекта, тъй като след решение на Върховния административен съд /ВАС/ остава само една оферта за изпълнение на проекта, което е в разрез с условията за реална конкуренция и прозрачност на избора, посочват от „За Земята“. Според тях по начало проектът е бил един от най-непрозрачните на Столична община. И напомнят, че дори след спечелено дело за достъп до информация, общината не е предоставила финансовите документи за строежа на инсталацията и те все още са тайна. Въпреки множеството протести и съдебни дела на гражданите на София, управниците упорито продължават да стоят зад изключително компрометирания проект.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци е на стойност 370 млн. лева с ДДС, от които 177 млн. лева е трябвало да бъдат европейско финансиране, а оставащите 192 млн. лева да се осигурят от общината, коментират от „За Земята“. След като в края на миналата година стана ясно, че заради огромните закъснения Столична община няма да получи пари от еврофондовете, остана отворен въпросът от къде ще дойдат парите?

„Отказът на Европейския съюз /ЕС/ от финансиране на подобен тип инсталации за изгаряне на отпадъци се корени в ефекта от изгарянето на отпадъци върху климата, замърсяването с тежки метали и диоксини, както и постоянния глад за изгаряне на още и още отпадък, за да се запълва капацитета на инсталациите. В същото време управляващите в София повтарят мантрата, че искат да имаме инсинератор като във Виена — той обаче е строен през 70-те, когато е имало малко изследвания върху ефекта на изгарянето на отпадъците върху човешкото здраве. Екологично сдружение “За Земята” от години настояваме вместо в инсинератор, средствата да бъдат инвестирани в ефективна и удобна система за разделно събиране на всички видове отпадъци. Противно на ширещото се мнение, че това е невъзможно да се случи в България, някои общини се справят изключително добре — отличават се Габрово, Бургас, Свиленград.“, посочват от неправителствената организация.

Останалите страни-членки на ЕС са се насочили към много по-устойчиви системи за управление на отпадъците — разделно събиране от домакинствата на всички потоци отпадъци, депозитни системи, центрове за повторна употреба, инсталации за компостиране и производство на биогаз от биоотпадъци, както и политики за намаляване на отпадъците.

От 2015 г. „За Земята“ води и дело заради съществени грешки в доклада за оценка за въздействие върху околната среда. През 2020 г. Върховният административен съд върна делото за нови експертизи, тъй като според съда следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, вредните емисии, опасните отпадъци от пепелта. Това означаваше, че инвеститорът, който ще спечели търга, ще строи, без да е ясно дали има финално разрешение за това.

От сдружението добавят, че остава още един въпрос – защо сега се произвеждат 70 000 тона RDF в Завода на гара Яна, а общината иска да стори инсинератор с капацитет 180 000 тона? Според него по всичко личи, че настоящото управление иска да остави една смърдяща „бомба“ на новите общинари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments