Как оцеляват бездомните хора по време на епидемията?

0
35
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Бездомните хора няма къде да се приберат, докато трае епидемията, предизвикана от коронавируса. Те продължават да бедстват навън, въпреки студеното време и заразата, предаде „NOVA“.

Един от тях е Данаил. Нарича свое жилище подлеза до Централната жп гара в столицата. Той е на 60-годишна възраст, а от 3 години е на улицата.

Данаил е чул, че върлува страшен вирус. Не се притеснява, че може да се разболее. И без болестта се бори за оцеляването си.

Преди време е търсил подслон в кризисния център за бездомни. Там обаче няма места. Оставили го на коридора, за да е на завет, но не успели да го настанят.

Друга жена споделя, че не би потърсила помощ от приютите. Чувствала се по-добре, ако има възможност да се стопли на печка и да изяде две кюфтета, а не да мръзне по горепосочените места.

През топлото време несретниците напускат подлеза и се събират в близката градинка. Говорят си или превръщали пейките в легла. Другото им занимание е да си търсят храна от контейнерите.

Директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София Пепи Джуренов обясни, че благодарение на усилията на Столична община Центърът и двата филиала работят денонощно и оказват социална услуга на най-нуждаещите се жители на столицата. Прилагат строга карантина и хората не могат да напуснат мястото.

На тяхно разположение има храна, медицинско обслужване, дезинфекция и хигиенни услуги. Най-много ги затруднявало поддържането на вътрешния ред. Успехът обаче бил налице.

Мина Владимирова от Столична община изтъкна, че има мобилни екипи, които агитират и обясняват на бездомниците, че могат да бъдат настанени и да получат грижи. В дейността се включват и много доброволци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments