Как Община Бургас решава проблема с езика върху табелите по търговските обекти?

2
4999
Магазини по ул. "Александровска"
Магазини по ул. "Александровска". Снимка: Искра.бг

Граждани и общински съветници изразиха недоволството си относно спазването на наредба, свързана с езика, на който трябва да бъдат написани табелите на търговските обекти. Според наредбата на Община Бургас всички надписи на информационно указателни табели, билбордове, светлинни рекламно-информационни табла, съобщения и други трябва да се изписват задължително на български език, като има възможност за допълнително изписване и на чужд език, но стига той да бъде официален в Европа. 

Заради това общинският съветник Георги Дракалиев е отправил запитване към Община Бургас относно броя на съставените актове и издадените наказателни постановления на нарушители през последната година. Той посочва причината:

„До мен се отнесоха граждани, които недоволстват от множеството рекламни надписи по централните улици на града, изписани само на чужди езици или с чужди букви, и твърдят, че това се дължи на липсата на контрол от страна на Общината.“

По този казус граждани се обърнаха и към Искра.бг с въпроса:

„Има ли активните действия за спазване на регламентите по наредбата и поддържането на езиковата политика и културна идентичност в града?“

В отговор на запитването на общинския съветник от местната власт уточняват, че контролът се извършва от специализирана комисия и че при нарушение се предприемат съответните мерки. От Общината посочват пред Георги Дракалиев, че за последната година са били извършени 131 проверки на чуждоезиковни рекламни надписи, като са направени 46 предупреждения. Предложено е също така изменение и в наредбата за по-ясно регламентиране на задължителното изписване на български език на табелите.

„Не сме сигурни къде трябва да се обърнем за разрешаване на проблема с имената на табелите, след като няма глобени, а нарушения има. На лице са недопустими пропуски в това отношение“, подчертаха бургазлии.

Според местните жители е важно да се намери златната среда, която позволява да останем верни на своите корени, приемайки и интегрирайки културното многообразие на съвременния свят.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Има ли глобени търговски обекти в Бургас за табели с надписи на чужд език?

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
123
123
1 месец по-рано

А проблемът с разбитите улици кога?

Матей
Матей
1 месец по-рано

Гъзодавци! Защо си мислите, че като сложите нещо на неразбираем за нас език, хората ще се юрнат да купуват! Аз в такъв магазин няма да вляза, ако не е спешно!