Как младежи помагат на възрастни хора в обезлюдени села?

0
251
Учениците. Снимка: Виктория Георгиева
Учениците. Снимка: Виктория Георгиева

Добрината не може да се прави от омраза или корист. Тя се прави само от обич.

Джон Ръскин

Младежи помагат на възрастни хора, като им осигуряват хранителни продукти и внимание. Всичко започнало миналата година. Кампанията обаче прераснала в традиция, която продължава и днес. За нея пред Искра.бг разказа един от организаторите – Виктория Георгиева.

Момичето сподели, че ръководството на столичната частната езикова гимназия „Проф. д-р Иван Апостолов” им поставило задача – всички ученици да се включат към някоя доброволческа инициатива. 11-ти клас и класните им ръководители Атанас и Полина Димитрови обаче решили, че сами ще създадат такава.

Учителката им била родом от Видин. Те са се замислили, че Северозападът е твърде беден район и хората там се нуждаят от помощ и грижа. Решили, че могат да направят нещо за този край на страната ни – да подарят храна и внимание.

Те се свързали с кметовете на селата около Белоградчик и разбрали, че нуждаещите се са много. През ноември 2018-та година организирали събирателен пункт и събрали 2 тона хранителни ресурси. После дошло и първото пътуване – то се състояло на 1-ви и 2-ри декември миналата година.

Обиколили около 17 села и помогнали на около 100 души. Не искали обаче всичко да приключва с едно посещение. Имали желание доброто им дело да се превърне в традиция. Така през март 2019-та създали втори събирателен пункт. И май месец отново посетили хората, които им станали близки. Виктория сподели пред Искра.бг, че чувството е несравнимо:

Казаха, че може би от около 15 години не са виждали толкова хора на едно място. И за двете страни беше неудобна ситуация. Ние се срещнахме с действителността. На тях им беше неловко, защото са хора с достойнство. Но и плачеха, бяха щастливи. Знаеха, че някой се е сетил за тях. Вторият път обаче беше по-различно. Все едно посрещат собствените си внуци. Баба Даринка дори ни беше приготвила баница. А ние се чувствахме сякаш отиваме при собствените си баба и дядо.

Вики твърди, че първият път са си тръгнали замислени и тъжни. Вторият обаче били заредени с положителна енергия. Знаели, че са виновни за усмивките на възрастните хора.

Кампанията обаче им донесла и други положителни емоции. Сближила децата от класа и ги превърнала в по-добра и силна общност и направила още по-силна връзката учител – ученик.

Сега прекрасните млади хора нямат търпение да дочакат новата учебна година. Имат нужда от емоцията да правят добро. По тази причина ще направят нов събирателен пункт още тази неделя. Нищо, че са във ваканция.

Той ще бъде от 12:00 до 18:00 часа в двора на учебното заведение. Приемат се хранителни продукти, които са с минимален срок на годност от 6 месеца. Има и още едно изискване – да бъдат опаковани. Ще посрещнат с радост всички, които искат да помогнат и да направят един човешки живот малко по-хубав.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments