Как Microsoft създаде устройството “Франкенщайн” по време на пандемията

0
16
Таблет
Снимка: Pixabay

Когато Microsoft затвори офисите си в Редмънд, Вашингтон през март 2020 г. поради пандемията от коронавирус, главният екип Surface грабна, каквото може за домашните си офиси, пише “CNN Business”. За шепа инженери и продуктови дизайнери, този арсенал включваше “Франкенщайн” – прототип за универсален, трансформиращ се лаптоп, сглобен съвместно с Windows 11.

Мистериозното устройство вече беше прекарало 3 години в лабораторията за разработка на Microsoft и трябваше да бъде представено на 5 октомври 2021 г., същия ден, когато Microsoft планира да пусне първата си голяма актуализация на софтуера след 6 години затишие. Но Франкенщайн далеч не беше готов: Парчетата бяха залепени заедно със Surface Pro, устройство за лаптоп към таблет, и включваха нови сензори, актуализирана клавиатура и тракпад в долната част. Наред с други актуализации се нуждаеше от промени в заключения екран, тъканата панта и системата за проследяване на лицето.

Година и половина по-късно това устройство – сега известно като Surface Laptop Studio – е звездният продукт на есенната гама на Microsoft, която беше представена по време на виртуално пресвидео.

Предложението на Microsoft е, че устройството на стойност 1599 долара става, каквото вие го искате. Когато е в положение на лаптоп, това е стандартен преносим компютър. В сценичен режим потребителите могат да издърпат 14,4-инчовия сензорен екран напред под ъгъл в докинг станция, подходяща за игра на игри или стрийминг на телевизионни предавания. Последният му режим Studio превръща компютъра в платно за рисуване, скициране или други творчески дейности, които са възможни на него. Характеристиките му са предназначени да привличат професионални разработчици и създатели.

Въпреки че хардуерният дизайн не е изцяло нов – Lenovo например се опита да направи подобни трансформируеми устройства – Microsoft иска да покаже, че може да предложи на потребителите нещо наистина иновативно. Новото устройство се вписва в по-широката стратегия на компанията за пускане на хибридни устройства, която беше подсилена от няколко други актуализации, които направи на своите продукти, превърнати в лаптопи по време на събитието. Но този път Microsoft трябваше да се бори с преодоляването на ограниченията на пандемията и главоболия във веригата на доставки, за да завърши проектирането на продукта и накрая да го пусне на пазара.

Проектиране по време на пандемия

Вместо да си сътрудничат лично с колегите в първите дни на пандемията, екипът на Surface Laptop Studio каза на CNN Business, че ще пуснат един от няколкото прототипа на Франкенщайн на прага един след друг. След дълбока хигиена служителите на Microsoft те ги носят в домовете си за тестване. След това дойдоха предизвикателства със самите части. Освен недостиг по веригата на доставки, екипът не успя да посети фабриката си в Китай, за да провери производството. Анджела Краускопф, старши директор по инженеринг в Microsoft, разказва:

“Имахме членове на фабричния екип на място да поставят смесените слушалки на Microsoft със смесена реалност, защото обикновено щяхме да сме там, за да решим тези проблеми в реално време на производствената линия. Не можехме да пътуваме и все още не можем да направим това, така че това беше част от технологията, която помогна на този процес.”

Целта на устройството Studio е да съчетае силата на домашен или работен настолен компютър с преносимостта на лаптоп. А някои от най -хубавите части на Surface Laptop Studio са в детайлите: Ударът на пантите е малък – нещо, което дизайнерският екип каза, че се е нуждаело от по-голяма прецизност, за да се оправи. Второто поколение Surface Slim Pen се съхранява спретнато под клавиатурата, зарежда се вътре и вибрира с върховете на пръстите, когато се използва, както бихте се почувствали с истински молив. Съдържанието се оптимизира леко в зависимост от режима, който използвате.

Устройството също така работи с Windows 11, който претърпя мащабна реконструкция на дизайна и разполага с нови инструменти за многозадачност, снимки и приспособления – персонализирана емисия, задвижвана от AI. Отвъд предизвикателствата на пандемията, кулминацията на Surface Laptop Studio беше в процес на създаване. Преди виртуалното събитие Панос Панай, главен продуктов директор на Microsoft, заяви пред CNN Business:

“Много беше вложено в това, защото не искате нито един момент, в който продуктът да не се чувства перфектен, в каквато и да е поза в даден момент. Той се изграждаше през цялото това време – работата с панти в Surface Studio, нашата отделна работа по Surface Book … хаптиците на писалката и когато я оставите, всъщност усещате триене. Цялата тази технология се подготвя от четири до пет години. Имахме много търпение.”

Докато Surface Laptop Studio започва да се доставя на 5 октомври, проблемите с веригата за доставки все още могат да повлияят на това колко бързо Microsoft може да достави устройства в ръцете на клиентите. Паай коментира този въпрос така:

“Недостигът е реален. Работим всеки ден. Притеснявам се, че новият ни продукт се разпродава и не можем да го доставим на достатъчно хора … Но ние правим максимума, който можем.”

Новата гама Surface

На събитието в сряда компанията показа и други актуализации на линията си Surface, която ще се доставя с Windows 11. Surface Pro 8 (1099 долара) вече е два пъти по-бърз от предшественика си и разполага с четири порта Thunderbolt и подобрен екран. Surface Go 3 (399 долара), неговият таблет от начално ниво, разполага с по-бърз процесор, по-добър живот на батерията и опция LTE. Surface Pro X (899 долара), хибрид за лаптоп-таблет, сега се предлага в конфигурация само за Wi-Fi; и Surface Duo 2, 5G сгъваем смартфон, предлага по-голям разделен дисплей, актуализиран процесор Qualcomm и подобрена система от камери.

Друго забележително допълнение е комплектът за Surface адаптер (цена TBD), който включва етикети за ключове и неравности, индикатори за портове и отварящи се устройства за лаптопи, за да направи продуктите на Surface по-достъпни за хора с увреждания.

Линията Surface на Microsoft все още изостава от хардуерните устройства на Apple, но през последните години направи огромни крачки и постигна големи успехи. Джеф Блебър, главен изпълнителен директор на фирмата за пазарни проучвания CCS Insight, казва:

“Иновацията на компанията около подвижни клавиатури, дисплеи и дизайн “всичко в едно” създаде нови сегменти, които конкурентите са последвали. Предизвикателството пред Microsoft обаче е компанията да излезе извън фокуса на производителността си и да убеди потребителите, че може да предложи нещо повече.”

Тъй като екипът на Surface Laptop Studio се ваксинира и блокирането беше отменено, те се връщаха периодично в офиса. (Microsoft отложи предвидената първоначално дата на завръщане за работа от офиса в САЩ за неопределено време.) За разлика от Apple, която работи в такава тайна, че много служители не знаят какво се случва в други отдели, лабораторията на Microsoft е голямо отворено студийно пространство, където работниците са заобиколени от продукт дизайнери и разработчици във всички основни продукти. Дизайнерите седят близо до 20 производствени единици за управление, които са точно до бояджийския цех.

Потокът работи за насърчаване на сътрудничеството: Ако дизайнерът има идея, той може да я нарисува на лист хартия или на бяла дъска, да я даде на разработчик, който може да я изгради с метал, и след това да я предаде на художник, за да я нарисува. Пит Кириаку, вицепрезидент на Microsoft Devices, обяснява:

“На следващия ден нашата идея е на масата, за да стоим и да говорим за това. Изпитателите също са точно там.”

Панай издава, че този тип сътрудничество помага за прокарването на марката Surface напред, въпреки противниците на индустрията, които казват, че общите иновации в технологичната индустрия са се забавили. Той е категоричен:

“Във всеки момент има сигнал за технологиите, които идват по пътя, който за хората все още е неизвестен.”

“Днес все още има потребности, за които хората ни казват, че все още ги няма. Това е отворена врата за мен.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments