Как Мария Къчева от ПМГ в Сливен изкара 100 от 100 точки на матурите по БЕЛ и математика?

4
3383
Мария Къчева
Мария Къчева. Снимка; "БТА"

Мария Къчева, дванадесетокласничка от Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен, получи пълни шестици с по 100 от 100 точки на матурите по Само още двама зрелостници в България могат да се похвалят с такъв резултат. 

Пред „БТА“ директорът на учебното заведение Мариана Милева заяви, че това безспорно е много високо, но и заслужено постижение, тъй като Мария е показвала много добри резултати в учението

Момичето е носител на Чинтуловата награда за значими постижения. Тя учи в гимназията от пети клас и през седми клас достига до националния кръг на Националната олимпиада по математика. Голям принос за успехите й има учителката по математика Светлана Терзиева, с която работи през последните две години. Мария смята, че излиза от гимназията с отлична подготовка, благодарение на пробните матури.

Завършилата ученичка сподели, че ще кандидатства „Приложна математика“ в Софийския университет „Климент Охридски“. Интересът ѝ към математиката е насърчаван от нейната майка, която е инженер. Според Мария, математиката развива логическото мислене. Тя все още не е решила точната си професия, но знае, че ще бъде свързана с математиката. Мария осъзнава, че някои специалности ще отпаднат с навлизането на изкуствения интелект, но вярва, че ще намери най-подходящата и удовлетворяваща за нея.

Оранжев код за бури и градушки в цяла Източна България

 

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Марина
Марина
1 месец по-рано

Дано да остане в България това прекрасно момиче!

Хиро
Хиро
1 месец по-рано

Гордост за град Сливен!

trackback

[…] Как Мария Къчева от ПМГ в Сливен изкара 100 от 100 точки на… […]

инж. Георгиев
инж. Георгиев
29 дни по-рано

Браво! Такива младежи трябва да са за пример на всички техни връстници! Успех на Мария Кънчева! Респект към родителите й!