Как Китай може да наруши доставките на лекарства в Европа

0
132
Лекарства
Лекарства. Снимка: Pixabay

Конфликт между Китай и Тайван може да има катастрофален ефект върху доставките на жизненоважни лекарства от Китай за Европа, предупредиха производители на лекарства, базирани на континента, предава „Politico“.

„Кризата в Тайван може да доведе до пълен недостиг на някои лекарства. Ситуацията може да стане драматична“, заяви Роберта Пицокаро, която е начело на “Olon”, компания, базирана в Милано, която произвежда около 300 различни фармацевтични съставки, които влизат в състава на готовите лекарства.

През последните години напрежението относно статута на Тайван нараства. Островната държава е самоуправляваща се, но Китай я смята за част от своята територия и провежда мащабни военни учения в района. САЩ от своя страна обещават да защитят острова в случай на инвазия. Въпросът доколко Европа би се включила в евентуален конфликт е отворен, но веригите за доставки на лекарства и други важни стоки на континента едва ли ще останат незасегнати.

Широкият 180 км Тайвански проток, който разделя двете държави, е един от най-натоварените транспортни пътища в света и е маршрут за транспортиране на лекарства и фармацевтични съставки. Перспективата за потенциално налагане на санкции, каквито бяха наложени на Русия след инвазията в Украйна, всява смут сред много пациенти и производители на медицински продукти.

„Ако Китай нападне Тайван, а ние му наложим санкции като на Русия, фармацевтичният пазар ще се преобърне с главата надолу. Всички знаят това, но може би умишлено не го казват. Нямаме много алтернативи,“, споделя Паоло Негрисоли, главен изпълнителен директор на фармацевтичния производител „Flamma Group“.

Ограничителни мерки

През последните 20 години Китай се превърна във фармацевтична сила, тъй като по-свободното регулиране на околната среда, евтината работна ръка и икономиите от на местно ниво му позволиха да доминира в производството. Това му дава предимство пред европейските му конкуренти.

Страната е основен производител на по-стари немаркирани лекарства, които се използват рутинно в болниците на редица други държави. Антибиотиците например все повече се възлагат на външни изпълнители от Азия, като Китай доминира. Нацията е завладяла и пазара на основните съставки, които се използват за производството на пеницилин. Китай е ключов износител и в други категории, като например лекарства за регулиране на кръвното налягане или болкоуспокояващи. Той също така снабдява европейската фармацевтична промишленост с ключовите съставки, използвани за производството на по-широко разнообразие от лекарства.

Данните от индустрията показват, че Европа произвежда само една четвърт от активните фармацевтични съставки в света, което е спад от половината от произвежданото количество през 2000 г.. В резултат на това континентът все по-често разчита на внос. В същото време Китай и Индия произвеждат повече от половината, като Индия разчита на Китай за своите суровини. Според проучване, проведено от компанията за пазарни проучвания IQVIA по поръчка на Европейската група за фини химикали, Европа зависи от Азия за три четвърти от фармацевтичните си съставки и химически прекурсори, като по-голямата част от тях (70%) се доставят от Китай.

Понастоящем много фармацевтични съставки вече се произвеждат само в Азия, а някои от тях единствено в Китай, разкри Пицокаро. Тя твърди още, че компанията ѝ може да издържи „известно време“ със съществуващите запаси, но няма да мине много време, преди да започне да се усеща недостиг.

В други области, като сред които производството на микрочипове, Европа вече е започнала да предприема мерки за укрепване на производствените си възможности. Подобни усилия обаче все още не са положени в областта на фармацевтичното производство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments