Как Китай финансира атаките на хутите в Червено море?

0
37
Червено море
Снимка: Pixabay

Китай несъзнателно помага на Иран да затруднява движението на кораби във водите на Червено море, като по този начин нарушава световните търговски потоци и накърнява собствените си интереси, твърдят служители на западното разузнаване. Незаконните покупки на ирански петрол от страна на Китай косвено финансират поредицата от нападения, извършени от йеменските бунтовници, известни като хути, в Червено море, и имат изключително неблагоприятен ефект върху корабоплаването, пише „Politico“. Понастоящем около 15 % от световната търговия се осъществява през водния коридор, който води от Аденския залив през Червено море и Суецкия канал, свързвайки Азия и Европа.

Китай купува около 90 % от иранския петрол, включително суров петрол, продаван от силите на „Кудс“ – паравоенното подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), което отговаря за чуждестранните военни операции на Техеран. Твърди се, че въпросното подразделение обучава и финансира терористичните поддръжници на Иран в Близкия изток, включително членове на „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен.

„Хутите атакуват международни маршрути и първата страна, която ще пострада от това, е самият Китай. Не съм сигурен, че Китай е наясно, че отрязва клона, на който седи,“, споделя служител на западното разузнаване.

Говорител на китайското правителство не пожела да коментира официално въпрос.

Въпреки че според изявленията си хутите са се зарекли да не атакуват китайски кораби, по-рано тази седмица бунтовниците изстреляха няколко ракети по притежавания от Китай кораб „Huang Pu“. Корабът, който е регистриран в Панама, е претърпял само незначителни щети. Засега обаче не е ясно дали хутите са знаели за произхода на кораба. Въпреки това, атаката подчертава степента, в която незаконните покупки на петрол от Китай са започнали да дават обратен ефект.

Международните санкции, налагани особено строго през последните години, доведоха до това, че иранският режим не разполага с достатъчно финансови средства. За да финансира терористичните си поддръжници, той предоставя на силите на „Кудс“ годишно количество петрол, което след това групата продава в чужбина чрез сложна мрежа от подставени лица – практика, която е подробно документирана от “Politico” и други медии. Повечето държави избягват да търгуват с иранския петрол от страх да не се сблъскат със санкциите, особено тези, наложени от Вашингтон във връзка с иранската програма за ядрени оръжия. Китай, който черпи около 10 % от своя петрол от Иран и се противопоставя на санкциите, от години насам се възползва умело от изолацията на Иран, която позволява на китайските компании да купуват суров петрол с голяма отстъпка. Въпреки тези изгодни условия обаче, ситуацията в Червено море усложнява операциите на Китай, особено заради действията на хутите.

По данни на базирания в Германия Килски институт за световна икономика от октомври насам хутите са атакували десетки кораби в Аденския залив и Червено море, което е довело до спад на трафика на корабоплаването с над 60%. САЩ и някои европейски държави засилиха военноморското си присъствие в Червено море, но това не беше достатъчно, за да възпре атаките. Според служителите на разузнаването бойците са извършили нападенията с помощта на безпилотни самолети и ракети, доставени им от Иран. Хутите твърдят, че са предприели нападенията в знак на солидарност с палестинците в Газа, в която Израел нахлу насилствено в отговор на атаката на 7 октомври, при която загинаха 1200 души, а други 250 бяха отвлечени от бойци на „Хамас“. Противно на тези твърдения обаче, по-голямата част от атакуваните от тях кораби не са израелски или такива, които имат контакт с Израел.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments