Как излизането на свободния пазар ще се отрази на сметките за ток?

1
237
Електричество
Снимка: Pixabay

В контекста на предстоящия преходен период към либерализация на енергийния пазар в България, който трябва да започне от 1 юли 2024 г. и да продължи до 1 юли 2025 г., се надигат гласове на несъгласие и загриженост относно липсата на яснота и потенциалния хаос, който може да последва.

Сред коментарите на експерти изпъква мнението на Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа“ подчерта пред „NOVA“:

„Законът за енергетиката и наредбата, която излезе, не дава ясни формули за изчисление къде ще бъде закован таванът за преходния период. При това положението нито един от нас не знае каква ще бъде цената, която ще плаща.“

Енергийният експерт Мартин Владимиров добавя, че предстоящият преходен период не бива да се разглежда като истинска либерализация на пазара.

„Както си говорим от 15 години, българските правителства си заравят главата в пясъка и отказват да либерализират пазара. Това няма да се случи и на 1 юли тази година“, каза Владимиров, подчертавайки, че при положение, че държавата административно ще определя регулирана цена за домакинствата, ситуацията не може да бъде считана за либерализиран пазар.

Владимиров уточнява, че „тарифата ще бъде зададена на база средната изкупна цена за производство на ток, необходим за задоволяване нуждите на домакинствата“. Той изразява съмнение относно ефективността на тази схема:

„Моделът, който в момента се предлага, е пълен хаос.“

Представените мнения подчертават значителната несигурност, която обвива процеса на либерализация на енергийния пазар в България. Отсъствието на ясни формули за изчисление на цените и липсата на конкретна стратегия за управление на преходния период създават условия за потенциално социално и икономическо напрежение.

В този контекст се налага спешната нужда от допълнителни разяснения и уточнения от страна на регулаторните органи, за да се осигури гладък и предвидим преход към бъдещата енергийна система в страната.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Владо
Владо
1 месец по-рано

https://euenergy.live/ в момента цената е 12 Ст. за kW/h. Последната ми фактура е с 18 Ст. за kW/h. През цялата седмица се движите около 16 стотинки.