Как дрехите менте могат да бъдат опасни?

0
207
Дрехи
Снимка: Агенция Митници, Архив

Над 1,5 милиона фалшиви стоки са хванати през изминалата година, което е с 1/3 повече в сравнение с 2017 г. Най-често заловените стоки са дрехи, които имитират тези на известни модни къщи. Задържани са над 387 хил. артикула, които е трябвало да бъдат внесени у нас. При проверките са открити и тонове дрехи без документи и със съдържание на багрила със силно токсични химикали над нормите.

Най-често опасните стоки са укривани в контейнери с текстилни изделия, които трябвало да достигнат до пазарите у нас, пише „Нова телевизия“. Сред тях контролните органи са намерили имитации на световни марки при блузи, панталони, тениски, ризи, рокли и дори спално бельо. Дрехите менте влизат в страната основно от Турция, Китай и Хонконг.

Над 250 хил. фалшиви стоки са спрени през последната година на „Капитан Андреево“. На граничния пункт вниманието върху всяка пратка е изострено. Експертите обясняват как да различаваме репликите от оригиналите – по некачествената изработка, както и по етикета, който трябва да съдържа пълна информация за производителя.

„Трябва да обърнем внимание на вътрешните и външни шевове. Фалшивите стоки бързо се разпъват, бързо избеляват“, заяви Диана Маркова от Агенция „Митници“.

„Дори и с големите отстъпки, които се дават сезонно, все пак продукт на съмнително ниска цена най-вероятно е фалшив. Много често се спекулира с това, че е от минал сезон, че има разпродажба с 50-90% отстъпка. Каквато и да е отстъпката, марковата стока е скъпа“, каза още експертът по авторско право Велизар Соколов.

Проверките показват, че част от стоките съдържат опасни опасни багрила.

„Някои от ароматните амини, които се контролират, са опасни за човешкото здраве и тяхната употреба е забранена в текстилни продукти. Максимално допустимата стойност е 30 мг/кг“, заяви лаборант-химикът Иван Гивечев.

През миналата година тениски, внесени от Китай, се оказаха с опасни оцветители, чието съдържание е до 5 пъти над нормата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments