Как да оцелеем в планината през зимата?

0
266
Планина
Снимка: Pixabay, Архив

През зимния период е много важно да се спазват важни правила при посещаването на планинските части. Снежната покривка в планината често скрива маркировката. Ако маршрутът е непознат може да се изгуби пътят. Планинската спасителна служба съветва да се подбира внимателно облеклото, защото то може да спаси живот. В Родопите температурите не падат чак толкова драстично, но премръзването на ръце или крака е потенциален риск. Опитният спасител Димитър Масурски сподели пред „NOVA“:

Най-важното при тръгване в зимни условия са обувките. Високи, топли и задължително с мембрана.”

В планината екипировката трябва да е на пластове, за да може лесно да се сваля якето или полара, когато се стопли времето и бързо да се облекат, когато застудее. В раницата е задължително да има резервен екип, ако първият се намокри. Трябва да се носи фенерче, слънцезащитен крем, слънчеви очила и лекарства от първа необходимост. Телефонът трябва да е зареден и по възможност да има допълнителна външна батерия. За по-сложен преход GPS-ът на телефона може да се окаже безполезен и една карта да свърши по-добра работа. От троянския спасителен отряд Христо Сливков обясни:

„Мъглите са чести през зимата. Когато има бяла снежна покривка, а в същото време и мъглата е бяла, и особено, когато се движи от вятъра, дезориентацията е до такава степен голяма, че дори създава измамното усещане дали изобщо се движиш и накъде се движиш. Единственият вариант е да имаш някакво средство за навигация – компас или приложение на телефона.“

В студените месеци денят е по-къс. В планината, където няма осветление, това е не е за подценяване. Спасителите съветват при преход да се ходи рано сутрин, за да може да се използва светлата част на денонощието. Заради суровата планинска обстановка леките травми могат да са животозастрашаващи. Винаги трябва да се разполага с план „Б”. Ако времето се влоши или при евентуална контузия, затова е необходимо да сме запознати с по-кратък път за връщане. Практиката на планинските спасители е доказала, че добрата подготовка помага много повече от това, да разчиташ на късмет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments