Как да изберем риба за трапезата на Никулден?

0
237
Шаран

Ден преди Никулден експертите от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) разпространиха съвети как изберем рибата, която ще сложим на трапезата. Те споделят, че върху прясната риба има тънък слой слуз. Колкото по-дебел и плътен е, толкова е по-стара и рибата.

Люспите трябва да блестят и да са плътно по тялото. Цветът на хрилете трябва да е в розово-червен цвят. Гледайте и цвета на очите – трябва да са бистри. А при натиск с пръст – вдлъбнатината трябва да изчезне почти веднага.

БАБХ е започнала проверки на обекти, предлагащи риба и рибни продукти у нас. Те са по повод Никулден и са свързани с интензивното предлагане и търсене на храни за празника. Инспекциите се провеждат съвместно с ИАРА и КЗП, а под контрола им попадат документи, свързани с безопасността и произхода на рибата, спазването условията и сроковете на съхранение, правилното етикетиране, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване спрямо закона за храните.

Властите ще обърнат внимание и при случаите на продажба на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, така че да се гарантира здравето на потребителите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments