Как да бъдем успешни в личните си финанси?

0
758
Атанас Ненов. Снимка: личен архив
Атанас Ненов. Снимка: личен архив

Как да бъдем успешни в личните си финанси?

Въпреки, че финансовата грамотност е изключително важна, за да бъдете успешни „възрастни“, проучвания показват че едва 8% от българите считат себе си за финансово грамотни. За съжаление в нашата училищна система не се набляга достатъчно на този аспект от живота на всеки един човек. Светът, в който живеем е коренно различен от този, в който са живели нашите родители. В този днешен свят всяка житейска ситуация, избор на университет, нова работа, раждане на дете, покупка на жилище, стартиране на бизнес и т.н., е свързана с взимането на финансови решения. В миналото държавата имаше отговорност да осигури нашето бъдеще, здравето ни и достойните ни старини. В днешно време тази отговорност се прехвърля на нас самите. Финансовата грамотност ни дава необходимите умения да вземем по-мъдри финансови решения, като успешно бюджетиране, спестяване и инвестиране.

Основни компоненти на финансовата грамотност

1. Бюджет.
Създаването и правилното разпределяне на бюджета е един от основните компоненти на финансовото благосъстояние. В днешно време е по-лесно да съставим и контролираме бюджета си с всички модерни технологии, които имаме на разположение (телефонни приложения, сайтове, програми и др.), независимо дали математиката е силната ни страна.
Без да следвате бюджет е много трудно да проследите откъде и накъде отиват парите ви. Това е първото нещо, на което трябва да обърне внимание всеки начинаещ във финансите.

2. Ролята на лихвите.
Важно е да разберете различните видове лихва и как да ги използвате. Защо? Защото не само може да ви помогне да спестявате повече, но и ви предпазва от ситуации, където заемате малка сума пари от банката, а връщате значително по-голяма. В някои случаи дори два-три пъти сумата, която сте заели. Друг важен аспект на лихвите е, че можете да печелите от тях не малки суми. Лихвите оказват много по значително влияние върху личното ви финансово състояние, отколкото може би осъзнавате. За това е важно да познавате лихвите и как работят колкото се може от по-ранна възраст, и да ги използвате в своя полза.

3. Спестяване.
Очевидно е, че спестяването е важен аспект от поддържането на здрава финансова ситуация. За съжаление обаче, много от младежите днес не приоритезират този аспект на личните си финанси. Лесно е да се игнорират неща като пенсиониране, след като изглежда толкова далеч в бъдещето. Да се научите да спестявате от рано ще ви помогне да придобиете знания, умения и дисциплина, които ще използвате през целия си живот. Най-важното нещо при спестяването е да плащате първо на себе си, защото сметки и разходи винаги ще има.

4. Застраховане.
Застраховките са един изключително полезен инструмент, предпазващ ни от редица опасности, дебнещи ни в днешния несигурен свят. Познаването им и правилното използване дава сигурност, която не можем да намерим никъде другаде. Много от българските граждани не осъзнават тази полезност и са на мнение, че нищо никога няма да им се случи. Въпросът обаче е ако се случи, тогава какво? За да подобрите финансовото си благосъстояние е необходимо да гледате в перспектива и да отчитате колкото се може повече варианти на развръзка, и да сте подготвени за тях.

Автор: Атанас Ненов
Финансов консултант
0886 402 908

Спонсорирана публикация

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments