Кабинетът ще ревизира решението на служебното правителство за „България Хели мед сървиз“

0
24
Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер. Снимка: Pixabay

Днес кабинетът ще направи ревизия на решението на служебното правителство „Донев“, с което беше прекратена дейността на държавното дружество „България Хели мед сървиз“. В момента на него ще бъде възложено да осигурява с вертолети спешната помощ по въздуха. Авиационният оператор на системата ХЕМС ще работи спрямо регламентите на Европа и след разрешения от директора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, предава „БНР“.

Георги Гвоздейков беше начело на обявената в ликвидация „България Хели мед сървиз“ преди да заеме поста министър на транспорта, а служебното правителство прехвърли дейността към Националния въздушен превозвач – бившия Авиоотряд 28. Когато дойде на власт правителството „Денков“ направи пълна ревизия на системата ХЕМС, спря обществената поръчка за наем на вертолети и преформатира местонахождението на оперативните бази за хеликоптерите. По този повод премиерът акад. Николай Денков коментира:

„Тези бази трябва да бъдат разположени така, че всяка точка от България да бъде постигана за до 30 минути от поне 2 хеликоптера от различни бази. Затова трябва да се разположат географски на картата, така че да могат равномерно да достигат до всяка точка. Те не трябва да бъдат в болниците, защото това са хангари, където предстоят хеликоптерите и там трябва да се ремонтират, докато в болниците ще има площадки за кацане и за излитане.“

Очаква се по време на заседанието с правителствено решение вицепремиерът Мария Габриел да бъде определена за председател на Националния съвет за хората с увреждания.

Предвижда се и да бъде одобрено участието на България с щанд на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти „АГРА“, което ще бъде този месец в Словения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments