Изземват културните ценности от офиса на Божков

0
54

Следователи продължават да извършват действия като претърсвания и изземвания по образуваното досъдебно производство, свързано с Васил Божков. От помещения, намиращи се на столичната улица „Московска“ № 43, в присъствието на експерти, служители на Следствения отдел при Специализираната прокуратура, изземват предмети, имащи белези на движими културни ценности.

Очаква се да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се провери и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред културното министерство.

Същевременно от фондация „Тракия“ разпространиха позиция, в която пишат, че са обезпокоени от транспортирането на ценните вещи и публикуваха снимка, на която се вижда пълно найлоново пликче, в което се предполага, че се намират някои от антиките на бизнесмена. В нея се отбелязва още, че в 9:30 часа днес, представители на властите са започнали изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков. Според тях държавното обвинение продължавало със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство. В документа им пише още:

„Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация.

Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона.

До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застрахаовани за над 125 000 000 евро.

По думите на представител на прокуратурата, присъстващ в сградата на музея, предметите се взимат „за проверка на тяхната документация“. В подобни действия прозира ясната и безпардонна цел на властите Колекцията да бъде взета на всяка цена, независимо, че няма нито едно законово основание за това. Проверка на вече многократно проверявани документи не предполага физическото изземане на предмети с подобна стойност и не може да бъде оправдано по никакъв начин.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments