Извършена ли е кражба чрез медицинския хеликоптер? Министър Гвоздейков отговори пред Искра.бг

1
892
Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

„Чухте ли за чисто новия хеликоптер, който е дошъл днес от завода в Италия? Колко собственици е сменил преди това? Регистрационния номер на ВС е идентичен за всяка машина – точно, както регистрационният номер на леките автомобили…“

Това коментира кметът на село Светлина Иван Айрянов във Facebook. Според него това „явно е поредната кражба от държавна поръчка“ и е „бил някъде, но явно само за оборудването, за да стане въздушна линейка“.

Публикация
Публикация. Снимка: Скрийншот

По този повод журналист на Искра.бг потърси за коментар министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той заяви, че тези твърдения са глупости и обясни:

„Това са тестови временни регистрации, които заводът използва за произведените си хеликоптери! Естествено, че с тази регистрация има тествани десетки хеликоптери! И заради това всяко въздухоплавателно средство има MSN (Serial number).“

На този фон пристигналият вчера в България първи медицински хеликоптер за спешна помощ по въздуха ще бъде официално представен днес. Той се намира в авиобазата на „Гранична полиция“ в столичния квартал „Враждебна“.

Машината е част от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздуха HEMS. Тя е произведена в Италия и е брандирана с българското знаме. Предвижда се още този месец да стартира участието й в спасителни мисии. В HEMS ще работят 36 пилоти, като 6 от тях са обучени в Италия. Има и над 90 медици, преминали през обучение да оказват помощ по въздуха.

Медицински хеликоптер
Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Припомняме още, че по-рано транспортният министър разкри, че се очаква през тази година България да придобие общо три хеликоптера, като другите два трябва да пристигнат у нас в края на юни и през декември. Останалите ще дойдат през следващите 2 години. Припомняме, че проектът бе стартиран през 2020 г., а бюджетът му е 22 милиона лева.

Предвижда се през първата година машината да лети само по светло или 30 минути преди залез и 30 минути преди изгрев – изискването е на Европейския регламент за авиационна дейност.

Хеликоптерът ще се ползва и при донорска ситуация, за транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения у нас, както и ще превозва при спешни състояния на кръвни продукти. Той няма да бъде в помощ на Планинската спасителна служба относно търсене, издирване и спасяване. Но когато трябва да бъде транспортиран пострадал в планината, машината ще може да изпълнява тези дейности.

Обхватът на машината е с радиус от около 200 км от столицата по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени в страната, че поне 2 от тях да припокриват всяка област от нея.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
adinyan
adinyan
2 месеци по-рано

made in italy Agusta Koala „AW119