Източноевропейските фирми се страхуват от „хаоса“ на Брекзит

0
61
Брекзит. Снимка: Banksy
Брекзит. Снимка: Banksy

Неяснотите около излизането на Великобритания от европейския съюз вече са засегнали търговията с Централна и Източна Европа и местният брутен вътрешен продукт (БВП) може да се свие с 5%, сочат данни на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Ярослав Гранат е работил за Future Processing, откакто компанията е започнала дейността си на първия етаж на дома на основателя си в южния полски град Гливице. Сега компанията за разработка на софтуер има над 1 000 служители, базирани в блестящ офис комплекс, и обслужва десетки клиенти по целия свят, разказва британския в. „Гардиън“.

Повече от половината от клиентите на компанията са във Великобритания, а Гранат се страхува, че две десетилетия упорита работа по изграждането на бизнеса сега може да бъдат изложени на риск от все по-реалната заплаха от Брекзит без сделка.

Не знаем как ще изглежда Брекзит, може да е хаос„, каза той. „Много малко хора, включително и нае, вярват, че ще има Брекзит без сделка. Но може би просто искаме това да не е така.“

Подобно на много британски предприятия, най-осакатяващият аспект на продължаващите преговори около Брекзит за компаниите в Централна и Източна Европа с основни връзки с Великобритания е пълната липса на сигурност. Мнозина предположиха, че Брекзит без сделка е невъзможен, но с наближаването на 29 март това изглежда все по-вероятно.

Подобно развитие на събитията вероятно ще има икономическо въздействие в по-широк регион, далеч отвъд компаниите, които са неразривно свързани с Великобритания. Владимир Вано, базиран в Братислава анализатор и член на Британската търговска камара в Словакия, изчислява, че един „твърд Брекзит“ ще доведе до 1% по-нисък БВП както за Словакия, така и за Чешката република, поради прекъсване на търговията и увеличената бюрокрация.

Географски сме на различни краища на ЕС, но Великобритания е един от петте или шестте най-важни търговски партньори за Словакия и Чехия„, каза той.

Европейската банка за възстановяване и развитие изчислява, че преките и непреки ефекти от Брекзит без сделка биха могли да доведат до намаляване на БВП от 4-5% до 2021 г. Автомобилната индустрия може да бъде особено засегната от прекъсването на веригите за доставки, главно в Словакия и Унгария.

Несигурността вече доведе до забавяне в някои сектори. „През последните три месеца видях забавяне на договорите, които идват от Великобритания, и се опасявам, че в близко бъдеще ще имам по-малко поръчки от Обединеното кралство“, каза Геновева Христова, управляващ директор на българската Ligna Group, която прави мебели за луксозни хотелски вериги.

Великобритания е един от първите три пазара на групата, но Христова споделя, че компанията вече се стреми да пренасочи бизнеса си от Великобритания към Централна Европа или Германия. Най-голямото й притеснение за Брекзит без сделка са потенциалните митнически препятствия.

Освен износителите, туристическият сектор в региона също би могъл да бъде засегнат от потенциален спад на британската лира и очакваното забавяне на икономиката на Великобритания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments