Изтече запис от закрита среща на „Демократична България”

0
974
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: Facebook

В социалната мрежа се разпространява запис от среща на парламентарната група на „Демократична България“ /ДБ/. Той разкрива какво се случва зад кулисите на преговорите между БСП, ДБ, „Продължаваме промяната“ /ПП/ и „Има такъв народ“ /ИТН/ за съставяне на евентуално бъдещо правителство. Срещата е била излъчена на парламентарния сайт. Чува се как Христо Иванов прави коментар за избора на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Гласът в записа казва:

„ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: „Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет“ с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило – не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: „Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате.“

И продължава: „От моя гледна точка беше много важно изначално да се постави въпросът кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори, ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което им се намаляват негативите, които досега имаха. Според мен беше умно да се каже: „Ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип”. Освен това, айде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде… Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможността изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави. Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н. Тоест Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Това го видяхме и сега на тая среща – пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – нагло, арогантно и т.н. Т.е. за мен Корнелия – не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави.“

След изтичането на кадрите от ГЕРБ призоваха държавния глава да покани Корнелия Нинова и в срок до 17:00 часа на 26 юли да представи името на кандидата за премиер.

В изтеклия запис се споменава, че лидерът на БСП е казала, е партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments