Изстрели осуетиха церемонията по събирането на отвлечени нигерийски момичета в Замфара

0
93
Африкански момичета.
Снимка: Пиксабей

Събирането на отвлечени дъщери и техните родители в Джангебе, Нигерия, се превърна в поредния трагичен за семействата ден, когато въоръжените сили откриха огън по тях, пише “BBC”Съобщава се, че най-малко трима души са били застреляни по време на официалната церемония по предаването. Не е ясно дали е имало смъртни случаи. Твърди се, че родителите са били разочаровани от това колко време продължава церемонията и затова са започнали да хвърлят камъни по държавните служители.

279 момичета бяха отвлечени от въоръжени мъже, докато бяха в училище миналия петък. След това бяха освободени във вторник. Те бяха държани в ареста на правителството на щата Замфара и им беше предоставена медицинска помощ в столицата на щата Гусау, преди официалната церемония по предаването.

Експерти на ООН призоваха травмираните ученички да получат спешна рехабилитация. Една майка на събирането каза пред агенция Франс прес, че родителите са се ядосали от продължителността на събитието, защото искали да се приберат вкъщи преди да се стъмни, тъй като пътищата са опасни.

Все още никоя група не е признала вина за извършване на отвличанията. В отговор на инцидента президентът на Нигерия Мухамаду Бухари забрани полетите в щата във вторник.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments