
Калорийната информация беше добавена в менюто с цел да насърчи клиентите да правят по-здравословни избори на храна. Но това намалява приема само с еквивалента на два бадема на хранене, установи голямо изследване.
Съгласно законите, влезли в сила преди три години, заведения с повече от 250 работници – включително кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене – са задължени да предоставят калорийна информация за незатворени храни и безалкохолни напитки.
Но най-широките реални резултати досега сочат, че политиката не е „сребърна куршума“, като средно намалява приема на калории с само 11 калории на всяко 600-калорийно ястие.
Експерти описаха резултатите като „умерени“, но „значими“ в дългосрочен план, като същевременно признаха, че това спестява средно на потребителя около „половин пръстче на Kit-Kat“ калории.
Но критиците изтъкнаха, че това позволява на индустрията да „избяга от отговорност“ в справянето с кризата с наднорменото тегло в страната. Благотворителни организации предупредиха, че това може да подхранва хранителни разстройства.
Екип от изследователи от университети като Оксфорд, Кеймбридж и UCL анализира въздействието от 25 проучвания, в които участват над 10 000 души от Великобритания, САЩ, Канада и Франция.
Етикетите – също на супермаркетските ястия – водят до 1.8% намаление в избраните калории и 6% спад в консумираните калории, според резултатите, публикувани в прегледа на Cochrane.
Д-р Гарет Холандс от UCL каза: „Нашето изследване показва, че етикетирането на калории води до умерено намаление на калориите, които хората избират и консумират. Това може да има известно въздействие върху здравето на населението, но етикетирането на калории определено не е сребърната куршума.“
Храненето навън се счита за един от основните двигатели на затлъстяването в тази страна, като данни показват, че то добавя средно 300 калории на ден на човек. Доклад на правителството оцени, че 90 процента от хората на възраст между 20 и 40 години в Англия ще качат до 9 кг за десет години. Намаляването на дневния прием с 24 калории на ден, около 1% от препоръчителното ниво за възрастни, би предотвратило това.
Д-р Холандс каза: „Четвърт от Kit-Kat или няколко бадема биха предотвратили това увеличение.„
Но Том Сандърс, професор емеритус по хранене в Кингс Колидж Лондон, каза: „Дебатно е дали такава малка промяна би имала влияние върху телесното тегло в дългосрочен план.“
Правилото беше въведено през 2022 г., за да помогне в борбата с нарастващото затлъстяване. Но експерти казват, че са необходими по-широки мерки, като ограничения за рекламирането на вредна храна и законодателство, което да ограничи съдържанието на мазнини, сол и захар в заведенията за бързо хранене.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм
Лесна и вкусна рецепта за цялото семейство! Пълнени картофи със сирене и яйца