Израелският премиер Нетаняху: Всеки член на „Хамас“ е мъртвец

0
85
Премиер Бенямин Нетаняху
Премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил, че всеки член на „Хамас“ е „мъртъв човек“. Коментарът му е дошъл след първото заседание на извънредното правителство на страната му. Подобно на него и опозиционерът Бени Ганц е казал, че е „време за война“, предава „BBC“.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкри, че е разговарял с Нетаняху и е дал да се разбере, че Израел трябва „да действа по правилата на войната“.

Броят на жертвите в Израел е достигнал 1200 души. Повече от 1100 са били убити от израелските въздушни удари срещу Газа. Байдън твърди, че разбира гнева и разочарованието на израелския народ, но призовава държавата да се придържа към принципите на Женевските конвенции. Той също така предупреди Иран – който приветства атаката на „Хамас“ – да „бъде внимателен“.

Вчера през деня Нетаняху и Ганц са се съгласили да оставят настрана горчивото политическо съперничество, което ескалира в широко разпространени протести. Ганц каза на израелските граждани, че новосформираното правителство е „обединено“ и е готово „да изтрие това нещо, наречено „Хамас“, от лицето на Земята“. Съвместно с Нетаняху и Ганц, лидер на центристката Партия на националното единство и бивш министър на отбраната, новият временен кабинет ще включва и военния министър Йоав Галант. Основният опозиционен лидер в страната Яир Лапид не се е присъединил към алианса. Нетаняху и Ганц обаче заявиха в съвместно изявление, че за него ще бъде запазено място във военния кабинет.

„По време на военния период няма да се насърчават законопроекти или правителствени решения, които не засягат воденето й“, се казва в изявление, в което се посочва още:

„Всички висши назначения ще бъдат автоматично удължени по време на военния период.“

Извънредното правителство ще даде по-широк национален консенсус за военни действия. То също така въвежда във военния кабинет два гласа, които са на експерти по военна стратегия. Както Ганц, така и Гади Айзенкот, който се присъедини като наблюдател, са бивши началник-щабове на израелската армия.

Обявяването на новия кабинет дойде след жестоките атаки на бойци на „Хамас“ от ивицата Газа. Повече от 1200 души са загинали в Израел след изненадващото нападение на „Хамас“ в събота. Известно е също, броят на взетите заложници достига до 150 души, като сред тях има възрастни хора и деца. Вчера израелските военни казаха, че хиляди войници са готови близо до границата с Газа за потенциална сухопътна инвазия.

Освен атаките на „Хамас“, Израел също е разменил огън с милицията на „Хизбула“ в Ливан и силите в Сирия.

През изминалата седмица Галант обяви ответна обсада на палестинската територия – което означава, че всички доставки на енергия, вода и храна са спрени. Над 1000 души са загинали там при въздушни удари досега. Формирането на правителство на единството в Израел е било приветствано от министри, включително Итамар Бен Гвир, който отговаря за националната сигурност.

„Поздравления за обединението, сега трябва да спечелим“, написа той в X.

Новината, че Нетаняху и Ганц ще работят заедно, идва след месеци на протести срещу опитите на премиера и неговото правителство да прокарат противоречиви съдебни реформи. Демонстрантите бяха подкрепени от политическите съперници на Нетаняху, както и от бивши висши служители от израелските военни, разузнавателни служби и служби за сигурност, бивши върховни съдии, уважавани юридически фигури и бизнес лидери, както и още много други.

Стотици военни резервисти, включително пилоти от военновъздушните сили, които са от решаващо значение за отбраната на Израел, са заплашили да откажат да се явят за служба – което доведе до предупреждения, че това може да навреди на военния капацитет на Израел. Миналия месец Върховният съд на Израел се събра, за да изслуша петиции срещу една от законовите поправки на правителството, които биха ограничили собствените им правомощия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments