Израелският премиер Нетаняху има за задача да сформира ново правителство

0
121
Премиер Бенямин Нетаняху
Премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook

Президентът на Израел възложи на Бенямин Нетаняху да сформира ново правителство след неотдавнашните избори, които не излъчиха ясен победител, пише “BBC”.

Нетаняху, който е служебният премиер на Израел, получи най-много одобрения от страна на депутатите като кандидат, който да се опита да събере управляваща коалиция. Нито той, нито опозиционните партии спечелиха достатъчно гласове на изборите миналия месец и съответно не се добраха до целта за съставяне на правителство. Изборите през март бяха рекордно четвъртите, проведени за две години. Три по-ранни кръга завършиха безуспешно. 

Възможността на Нетаняху идва едновременно с присъдата му по обвинение в измама, подкуп и злоупотреба с доверие. Той заклейми обвиненията срещу него като политически мотивиран лов на вещици.

Сега лидерът на дясната партия Ликуд има стартови 28 дни, за да се опита да осигури достатъчна подкрепа от други партии в парламента, за да се присъедини към него в управляваща коалиция, след което той може да поиска двуседмично удължаване. Ако Нетаняху се провали, задачата за съставяне на правителство ще се прехвърли към някой друг.

Обявявайки номинацията на Нетаняху, президентът Реувен Ривлин заяви, че го прави, въпреки че не вярва, че някой кандидат има реалистичен шанс да сформира правителство, което ще спечели доверието на Кнесета (израелския парламент).

За да получи парламентарно мнозинство, Нетаняху ще се нуждае от подкрепата на другата дясна националистическа партия Ямина, водена от политическия му съперник, както и от арабската партия Раам. Нито една от двете не се е ангажирала да предостави подкрепата си на Нетаняху.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments