Израелският парламент прие своя бюджет, преди да дойде крайният срок

0
8
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Израелският парламент прие национален бюджет за първи път от 3 години рано в четвъртък, избягвайки крайния срок през ноември, който би довел до нови избори, предава „Асошиейтед прес“.

Маратонното гласуване за бюджетни законопроекти през нощта в Кнесета, израелския парламент, беше голямо препятствие за новото правителство, оглавявано от премиера Нафтали Бенет, чиято раздвоена коалиция притежава малко мнозинство. Ако не беше успял да приеме бюджета до 14 ноември, това щеше да свали правителството, което положи клетва през юни, и да предизвика пети избори за едва три години, давайки възможност на бившия премиер Бенямин Нетаняху да се върне на власт.

Бенет празнува в Twitter, като написа, че „след години на хаос – ние сформирахме правителство, преодоляхме варианта Делта и сега, слава Богу, приехме бюджет за Израел“.

Кнесетът започна своята сесия за гласуване през нощта, разглеждайки поредица от бюджетни законопроекти, включително стотици изменения, късно в сряда. Асамблеята беше открита с речи на Бенет и Нетаняху, които се нападаха един друг. Рано сутринта в четвъртък Кнесет гласува с 61 гласа „за“ срещу 59 „против“ в полза на законопроекта за бюджета за 2021 г., който стана първият одобрен такъв от парламента на страната от 2018 г. По-късно през деня депутатите ще се съберат отново, за да гласуват бюджет за 2022 г.

Управляващата коалиция, оглавявана от Бенет, включва осем партии от целия политически спектър и има като бръснач тънък марж от 61 места в 120-членното събрание.

Ейтан Гинзбург, депутат от коалицията, каза в интервю за Армейското радио, че с приемането на бюджета за 2021 г. „избегнахме пети избори, стабилизирахме политическата система и икономиката“.

Израел навлезе в продължителна политическа криза след изборите през април 2019 г., когато дясна партия, която беше в съюз с Нетаняху, отказа да седне в правителството с него, докато той е изправен пред наказателни обвинения. През следващите две години се състояха четири последователни вота за парламент, които завършиха в задънена улица, а парламентът беше разпуснат през 2020 г., тъй като не успя да приеме бюджет.

Правителството, сформирано през юни, включва партии, вариращи от ултранационалисти до ислямисти, обединени от малко повече от желание да избегнат друго правителство, водено от Нетаняху, или провеждането на повече избори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments