Израел разрешава вноса на яйца от България, обмисля същото и за телешкото месо

0
25
Министър Никола Стоянов и министър Ави Дихтер
Министър Никола Стоянов и министър Ави Дихтер. Снимка: Министерство на икономиката

Израел разрешава вноса на яйца от България, след като това бе ограничено дълги години. Същевременно български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност.

Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер.

България и Израел се договориха да проучат възможността за подобно разрешение и за българското телешко месо, както и последващо насърчаване на експорта му. Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури – пшеница и др.

„България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите”, подчерта министър Стоянов.

Двете страни също така проучват стартирането на дейности за обмяна на знания и съвместно производство в отбранителната индустрия. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с министъра на отбраната на Държавата Израел Йоав Галант. Българският министър представи военно-промишлената ни индустрия и в частност държавните компании „Вазовски машиностроителни заводи” и „Авионамс”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments