Израел нареди нови евакуации в северната част на Ивицата Газа, където според ООН всяко шесто дете е недохранено

0
29
Ивицата Газа, унищожение, дете
Дете сред разрушени сгради в Газа. Снимка: Пиксабей

Днес Израел нареди нова евакуация от части на град Газа, тъй като проучване, ръководено от Агенцията на ООН за децата, установи, че едно от всеки шест деца е силно недохранено в изолираната и до голяма степен опустошена северна част на територията, където се намира градът, съобщава „Асошиейтед прес“.

Докладът констатира задълбочаваща се мизерия на цялата територия, където въздушната и сухопътната офанзива на Израел, започнала в отговор на нападението на „Хамас“ на 7 октомври, е отнела живота на над 29 000 палестинци, унищожила е цели квартали и е разселила над 80 % от населението. Израел обеща да разшири офанзивата до най-южния град на Ивицата Газа – Рафах, където повече от половината от 2,3-милионното население на територията е потърсило убежище от боевете на други места. Много от тях са се струпали в обширни палаткови лагери и препълнени приюти, управлявани от ООН, близо до египетската граница.

Във вторник военните наредиха евакуацията на кварталите „Зайтун“ и „Туркоман“ в южния край на град Газа, което е индикация, че палестинските бойци все още оказват твърда съпротива в райони в северната част на Газа, които според израелските военни са били до голяма степен прочистени преди седмици. Жители твърдят, че през последните два дни в източните части на град Газа е имало въздушни удари и тежки сухопътни боеве.

„Ситуацията е много трудна, признава Айман Абу Авад, който живее в Зайтун, и допълни:

„Ние сме в капан в домовете си.

Потенциална „експлозия“ на предотвратима детска смъртност

В доклада на Глобалния клъстер по въпросите на храненето – партньорство за оказване на помощ, ръководено от агенцията на ООН за децата – УНИЦЕФ, се казва, че повече от 90 % от децата под петгодишна възраст в Газа се хранят с две или по-малко групи храни на ден, което е известно като тежка хранителна бедност. Подобен процент са засегнати от инфекциозни болести, като 70% от тях са имали диария през последните две седмици. Според доклада, публикуван в понеделник, повече от 80 % от домовете нямат чиста и безопасна вода, като средностатистическото домакинство разполага с един литър на човек на ден. В най-южния град на Газа – Рафах, където постъпва по-голямата част от хуманитарната помощ, процентът на остро недохранване е 5 % в сравнение с 15 % в северната част на Газа, която е изолирана от израелските военни и до голяма степен отрязана от помощи в продължение на месеци. Преди войната процентът на недохранване в Газа е бил под 1 %, се казва в доклада. Ето какво каза в свое изявление официалният представител на УНИЦЕФ Тед Чайбан:

„Ивицата Газа е на път да стане свидетел на взрив на предотвратимата детска смъртност, което ще утежни и без това непоносимото ниво на детска смъртност в Газа.“

Доклад на ООН от декември установи, че цялото население на Газа от 2,3 млн. палестинци е в продоволствена криза, като една четвърт от населението е изправено пред глад.

Израел заявява, че не ограничава вноса на хуманитарни доставки, но групите за помощ твърдят, че доставките в Газа са силно затруднени от израелското затваряне на пътища, продължаващите сражения и нарушаването на реда и законността, тъй като израелските удари са насочени срещу полицията, управлявана от „Хамас“.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци, която е основният доставчик на помощи в Газа, заяви по-рано този месец, че Израел е задържал пратка с храни, която би могла да нахрани над един милион души. Израел обвини 12 служители на агенцията, че са участвали в нападението на 7 октомври, без да представи доказателства. Това накара няколко донора да замразят жизненоважното финансиране за агенцията, дори след като тя уволни служителите и започна независимо разследване.

Не се вижда краят на продължилата няколко месеца война

Войната започна, когато водените от „Хамас“ бойци пробиха внушителната гранична отбрана на Израел и нахлуха в общини в южната част на Израел, като убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници. Бойците все още държат около 130 пленници, за около една четвърт от които се смята, че са мъртви, след като повечето от останалите бяха освободени при размяна на заложници миналата година.

Израел отговори на нападението с една от най-смъртоносните и разрушителни военни кампании в най-новата история в малкия крайбрежен анклав, който е под израелска и египетска блокада, откакто „Хамас“ завзе властта от конкурентните палестински сили през 2007 г.

Съединените щати, главният съюзник на Израел, заявиха, че все още работят с посредниците Египет и Катар, за да се опитат да постигнат ново споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. Но тези усилия изглежда са в застой.

В понеделник Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че броят на загиналите палестинци от началото на войната е нараснал на 29 092 души, като около две трети от загиналите са жени и деца. Повече от 69 000 палестинци са ранени, което е довело до претоварване на болниците на територията, по-малко от половината от които функционират дори частично. Министерството не прави разлика между жертвите сред цивилното население и бойците в своята статистика.

Израел твърди, че е убил над 10 000 палестински бойци, но не е представил доказателства за това. Военните твърдят, че се опитват да избягват да нараняват цивилни и обвиняват „Хамас“ за големия брой цивилни жертви, тъй като бойната групировка се бие в гъсто населени жилищни квартали. Военните твърдят, че от началото на сухопътната офанзива в края на октомври са убити 237 техни войници.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments