Израел атакува Газа в отговор на изстреляни запалителни балони

0
67
Експлозия
Експлозия. Снимка: Pixabay

Израел заяви, че е нанесъл въздушни удари над обекти на движението „Хамас“ в Газа, в отговор на изстреляните от тях по-рано запалителните балони. В ранните часове на днешния ден в района на Газа са се чули експлозии. Няколко запалителни балона са били изпратени от Газа към Израел вчера, причинявайки множество пожари, според Израелската пожарна служба, предава „BBC“.

Това е първата сериозна атака, откакто двете страни се договориха да прекратят 11-дневните ожесточени боеве на 21 май. Причината е проведеното вчера шествие на еврейски националисти в окупирания Източен Йерусалим, което предизвика гнева на членовете на „Хамас“.

Какво се знае за атаките?

В изявление Израелските отбранителни сили заявиха, че бойните им самолети са ударили военни структури, експлоатирани от „Хамас“ в Хан Юнис и Газа. По техни думи там се е извършвала „терористичната дейност“ и могат да се очакват всякакви сценарии, включително възобновяването на военните действия от страна на ивицата Газа. Засега не е ясно дали въздушните удари са причинили наранявания.

Говорител на „Хамас“ сподели в Twitter, че палестинците ще продължат да поддържат своята смела съпротива, както и да защитават своите права и свещени места в Йерусалим.

От Израелската пожарна служба заявиха, че запалителните балони, изстреляни по-рано от Газа, са причинили поне 20 пожара в южната част на Израел. Както е известно, това е първата насилствена проява, откакто новото коалиционно правителство на Израел дойде на власт в неделя, начело с Нафтали Бенет, и сложи край на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател.

Какво разпали отново напрежението?

Конфликтът от миналия месец избухна след като седмици наред на територията на окупирания Източен Израел цареше напрежение, което завърши със сблъсъци на едно от свещените места, почитано както от мюсюлманите, така и от евреите. „Хамас“ започна да изстрелва бойни ракети към Израел, след като го предупреди да се изтегли от мястото на конфликта. Този ход доведе до ответни въздушни удари от Израел, насочени към различни обекти в Газа.

По данни на ООН в Газа са убити най-малко 256 души, а в Израел загиналите са 13 души преди влизането в сила на договореното примирие, осъществено с посредничеството на Египет. ООН разкри още, че най-малко 128 от жертвите в Газа са били цивилни лица, а в отговор на това израелските военни сили заявиха, че 200 от загиналите са били екстремистки бойци. Междувременно лидерът на „Хамас“ в Газа обяви, че броят на убитите бойци наброява 80 души.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments