„Изправи се.БГ“ поискаха оставката на главния архитект на София

0
457
"Изправи се.БГ". Снимка: "Изправи се.БГ"

„Дойдохме днес тук не само, за да покажем ледената пързалка, в която се е превърнал строителният изкоп. Не само да покажем безобразието със затворения път, което се случва вече трета година, но и да кажем на кмета какво трябва да направи.“

Това заяви Мая Манолова по време на акция на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ по повод изминаването на 3 години от затварянето на южното платно на ул. „8 декември“ заради над 15 м дълбок изкоп на строеж. След като от „Изправи се.БГ“ алармират за редица законови нарушения при разрешаването на строежа той бива спрян, но вече 3 години не се предприемат действия за обезопасяването на улицата и възстановяване на движението по нея.

От гражданската платформа уточниха, че са извършили проверка и заповедта за спиране на незаконното строителство е потвърдена от съда и сега кметът на София трябва да възстанови съществуващото положение.

„Да зарови ледената пързалка, да укрепи обратно улицата, да възстанови тротоара и пътното платно и да представи изпълнителен лист на фирмата нарушител – тя е тази, която отдавна се вихри и безчинства в Студентски град“, е категорична Манолова.

Мая Манолова посочи, че на ул. „8 декември“ стават огромни задръствания сутрин и вечер заради двупосочното движение само в едното платно, а на улицата се движи и градски транспорт. Въпреки това вече 3 години някой от Столична община е подарил на строителя и тротоара и пътното платно и той го ползва 3 години.

„Този някой вече не е кмет на София и нашият въпрос към новия кмет Терзиев е докога ще търпи това положение“, попита лидерът на гражданската платформа.
По отношение на продължаващото 3 години затваряне на пътното платно заради строителството, от „Изправи се.БГ“ посочиха, че следва кметът на София да потърси компенсации от инвеститора като започнат да събират разписаните такси в наредбата за ползване на общинска собственост при затваряне на улици заради строителни дейности.

Общинският съветник от „Изправи се.БГ“ Войслав Тодоров изчисли, че за последните 3 години Общината е ощетена с над 3 млн. лева от неплащането на такива такси при затвореното пътно платно.

Тодоров посочи, че ще внесе и питане до кмета на София, с което ще поиска отговор какви действия ще бъдат предприети, за да се възстанови теренът от незаконното строителство, в какъв срок ще зарине изкопа и какви такси ще събере от инвеститора за затворената улица.

Според общинския съветник безобразията на това място започват още с одобряването на план за 75 метрова сграда на място, където общият план на София позволява строителство не повече от 32 м във височина. Припомняме, че от „Изправи се.БГ“ сигнализират за това още от 2020 г., като са подавали редица сигнали за извършване на строителство без необходимото разрешение и за неправомерното затваряне на уличното платно.

Войслав Тодоров посочи, че това не е единствен случай на неспазване на закона от строителната дирекция в София, а главният архитект на София от времето на ГЕРБ продължава с безобразията си и в момента и даде пример с одобряването на новия Диамант 3 в „Изгрев“ между двата тура на изборите, с одобряването на 7 нови кули по 75 м на мястото на ИПК „Родина“ на „Цариградско шосе“ и приетия план за нова 60-метрова сграда до Зоопарка на кръстовището на „Г.М. Димитров“ и „Симеоновско шосе“.

„Оставката на Здравко Здравков е задължителна още сега, защото вече отговорността за неговите действия се носи от новия кмет Терзиев и ще търсим неговата отговорност за това, което позволява да вършат неговите подчинени“, завърши Войслав Тодоров.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments