Изплащането на пенсии и социални помощи за хора с изтекъл ТЕЛК ще бъде възстановено през март

0
29
ТЕЛК
ТЕЛК. Снимка: Архив

Изплащането на пенсии за инвалидност, добавки за чужда помощ, социални помощи и финансова подкрепа за хора с увреждания с изтекъл срок на ТЕЛК решения ще бъде възобновено служебно от Националния осигурителен институт /НОИ/ и Агенцията за социално подпомагане /АСП/ през март. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика във връзка с казуса с изтеклите решения.

Право на това ще имат хората, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичане на срока на експертното си решение и не са успели да се явят на ТЕЛК навреме поради забавяне в медицинската експертиза. Социалните плащания ще бъдат изплатени при спазване на регламентираните в нормативната уредба процедури и срокове.

Служебното възстановяване на правата на хората с увреждания беше регламентирано с промени в Закона за хората с увреждания, които влязоха в сила от 29 януари 2023 г. Информацията за правоимащите ще бъде подавана от Министерството на здравеопазването до НОИ и АСП всеки месец до 20-о число. Не е необходимо хората да я декларират пред институциите.

НОИ вече информира, че плащанията на инвалидните пенсии и добавки за чужда помощ ще бъде възстановено по предоставените от Министерството на здравеопазването /МЗ/ списъци през първата половина на март.

АСП ще възобнови служебно изплащането на социални помощи и финансова подкрепа за хора с трайни увреждания с изтекъл срок на решения на ТЕЛК/НЕЛК. Плащанията за месец февруари ще бъдат преведени след 15 март съобразно получените от МЗ списъци за правоимащите хора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments