Изпълнителният директор на Moderna предупреждава, че иглите срещу COVID-19 са по-малко ефективни срещу „Омикрон“, плаши пазарите

0
43
Пари, пандемия
Снимка: Pixabay

Главният изпълнителен директор на Drugmaker Moderna (MRNA.O) задейства нови аларми на финансовите пазари във вторник, след като предупреди, че ваксините срещу COVID-19 едва ли ще бъдат толкова ефективни срещу варианта на „Омикрон“, колкото срещу варианта „Делта“, съобщава „Агенция Ройтерс“.

Фючърсите за суров петрол паднаха повече от един долар, австралийската валута удари едногодишно дъно, а Nikkei се отказа от печалбите си, след като коментарите на Стефан Бансел подтикнаха опасенията, че резистентността към ваксините може да доведе до повече заразявания и хоспитализации, удължавайки пандемията. В интервю за „Financial Times“ изпълнителният директор на Moderna Бансел каза:

„Мисля, че няма свят, където ефективността да е на същото ниво …, което имахме с Делта.“

„Мисля, че това ще бъде материален спад. Просто не знам колко, защото трябва да изчакаме данните. Но всички учени, с които говорих … , казват „това няма да е добре.“

Moderna не отговори на искането на „Ройтерс“ за коментар относно интервюто и кога очаква да има данни за ефективността на своята ваксина срещу варианта „Омикрон“, за който Световната здравна организация (СЗО) казва, че носи „много висок“ риск от скокове на инфекциите.

По-рано Бансел каза по CNBC, че трябва да има повече яснота относно ефикасността на ваксините срещу COVID-19 срещу „Омикрон“ след около две седмици и че може да отнеме месеци, за да започне доставката на ваксина, която работи срещу новия вариант. СЗО и учените също така казаха, че може да отнеме дни до няколко седмици, за да се разбере нивото на тежест на варианта и потенциала му да избегне защита срещу имунитет, предизвикан от ваксини.

„Ваксинацията вероятно все още ще ви предпази от болницата“, каза Джон Уери, директор на Института по имунология на Пен във Филаделфия.

Несигурността относно новия вариант предизвика глобална тревога, като затварянето на границите хвърля сянка върху зараждащото се икономическо възстановяване от двегодишна пандемия. Новините за появата му изтриха приблизително 2 трилиона долара от стойността на световните акции в петък, но известно спокойствие беше възстановено тази седмица, тъй като инвеститорите чакаха повече данни за „Омикрон“.

Забележките на президента Джо Байдън, че Съединените щати няма да възстановят блокирането, също помогнаха за успокояване на пазарите, преди коментарите на главния изпълнителен директор на Moderna да уплашат инвеститорите. Байдън призова за по-широка ваксинация, докато Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ призоваха всички на възраст 18 и повече години да си направят бустерна ваксина. Великобритания също разшири своята програма за повишаване на COVID-19 на фона на опасенията на „Омикрон“.

За първи път докладван на 24 ноември от Южна Африка, „Омикрон“ оттогава се е разпространил в над дузина страни. Япония, третата по големина икономика в света, потвърди първия си случай.

Хонконг затяга юздите

Държавите по света се придвижиха бързо към затягане на граничния контрол, за да предотвратят повторение на миналогодишните строги блокирания и стръмния икономически спад. Хонконг разшири забраната за влизане на чужденци от няколко държави. В изявлението се казва, че нерезиденти от Ангола, Етиопия, Нигерия и Замбия няма да имат право да влизат от 30 ноември. Освен това се казва, че нерезиденти, които са били в Австрия, Австралия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Германия, Израел и Италия през последните 21 дни, няма да имат право да влизат в града от 2 декември.

Глобалният финансов център, който се нареди сред последните места, преследващи стратегия за нулева COVID-19, вече забрани на нерезиденти да пристигат от Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия и Зимбабве.

В Австралия петима пътници са дали положителна проба за „Омикрон“.

Министерството на здравеопазването на Сингапур съобщи, че двама пътници от Йоханесбург, които са дали положителна проба за варианта в Сидни, са преминали през летището Чанги. Австралийските власти са идентифицирали и шести пътник, който най-вероятно е бил заразен с варианта и е прекарал известно време в общността. В понеделник Канбера отложи повторното отваряне на националните граници за чуждестранни студенти и квалифицирани мигранти, по-малко от 36 часа преди да бъдат допуснати обратно.

„Правим това от голямо внимание, но нашето преобладаващо мнение е, че макар („Омикрон“) да е нововъзникващ вариант, той е управляем вариант“, каза федералният здравен министър Грег Хънт.

Глобалните ограничения върху пътниците от Южна Африка също предизвикаха опасения относно неравенството за предоставяне на ваксините. В изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви:

„Хората на Африка не могат да бъдат обвинявани за неморално ниското ниво на ваксинации, налични в Африка – и не трябва да бъдат наказвани за идентифициране и споделяне на важна научна и здравна информация със света.

Индия, която е дом на най-големия производител на ваксини в света, одобри доставките на ваксини срещу COVID-19 за много африкански страни и заяви, че е готова „експедитивно“ да изпрати още. Китай също обеща 1 милиард дози на континента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments