Изпълнителният директор на ИАРА: През последните шест месеца работим в две посоки

1
328
Д-р Николай Георгиев
Д-р Николай Георгиев. Снимка: ИАРА

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев коментира актуални теми, свързани с работата на агенцията през последните шест месеца, съобщиха от ведомството. Сред тях са проведените срещи на ръководно ниво с Генералната комисия по рибарство в Средиземно море /GFCM/, предстоящото подписване на двустранно споразумение с Румъния /ANPA/, извършените проверки на инспектори на ИАРА в национален мащаб и други.

Проведени са няколко срещи с ръководството на Генералната комисия по рибарство в Средиземно море /GFCM/. Какви решения се взеха на тях, касаещи българската част от акваторията на Черно море?

В края на юли г-н Мигел Бернал, изпълнителен директор на Генералната комисия по рибарство в Средиземно море /GFCM/ посети България и на среща с доц. д-р Деян Стратев, заместник-министър на земеделието и храните, бяха обсъдени важни въпроси за рибарството и аквакултурите. На 46-ата годишна сесия на GFCM, проведена от 6-ти до 10-ти ноември в гр. Сплит, Хърватия, последва подкрепа от страна на GFCM за България за създаване на първи демонстрационен център за аквакултури в българската акватория на Черно море. По отношение на улова на калкан получихме подкрепа за прехвърляне на 20 тона неусвоени от България количества за 2024 г.

С колегите ви от Румъния /ANPA/ провеждате съвместни акции и учения. Да очакваме ли разширяване на обхвата на съвместна работа между двете агенции?

Проведени са поредица срещи, последната от които през месец ноември, с представители на Националната агенция по рибарство и аквакултури, ANPA на Румъния, с посредничеството на Европейската агенция за контрол на рибарството /EFCA/, в резултат на които се постигна съгласие за подписването на двустранното споразумение между България и Румъния за общо разбирателство за контрол на риболовните дейности в Черно море и за насърчаване на отговорния риболов. Очаква се споразумението да подписано в гр. Бургас през месец февруари 2024 г.

По програма Морско дело и рибарство бяха подписани нови договори. Споделете ни подробности за тях?

Бяха изчистени корекциите, които съществуваха по някои проекти на ИАРА, което позволи подписването на нови три договора по Програма морско дело и рибарство, на обща стойност 1 760 767 лева. Бенефициент е ИАРА, като средствата са предназначени за подпомагане на контролната ѝ дейност. Договорите са за закупуване на марки за риболовни уреди, за дрехи и обувки, както и договор, за да бъде разширен и надграден функционалният обхват и възможностите на Системата за наблюдение на риболовните кораби и електронния риболовен дневник на Агенцията.

Споделете ни конкретни данни относно проведените инспекции от ИАРА в национален мащаб?

Националната мрежа от отдели към дирекция „Рибарство и контрол“ работи активно, като за последните 6 месеца са извършени 9915 инспекции, от които 1895 са при стопански риболов, 4769 – при любителски риболов, 407 – по сигнали от граждани и 304 – по договори за двустранно сътрудничество. Проверени са 844 търговски обекти за търговия с риба, 1213 плавателни съда и 411 рибовъдни стопанства. Издадени са 8404 доклада от инспекции и 660 акта за установени административни нарушения по Закона за рибарство и аквакултурите.

Какви са желанията ви за новия програмен период?

Очакваме стартирането на новия програмен период за Програма морско дело, рибарство и аквакултури 2021 – 2027 г. Желанията ни са нашите инспектори на терен да бъдат оборудвани с нови високопроходими автомобили, дронове с термокамери и таблети, с които да бъде улеснена работата им. Също така и използване на електрически автомобили за работните ангажименти в градски условия.

Предстои съставянето на работна група между ИАРА и МВР, какви са очакванията ви?

Очакванията ни са свързани с използване на специален режим на движение на служебните автомобили и използването на сини сигнализиращи светлини. Както и използване на стоп палки от служителите на ИАРА с контролни функции. Бихме желали да можем да задържаме нарушители и принудително да ги отвеждаме в най-близкия участък на МВР! За огромно съжаление, през последните години се увеличиха случаите на агресия срещу служителите на агенцията. Агресия, която е свързана с физическа саморазправа, но и със словесни атаки. Не са малко и посегателствата срещу автомобилите на ИАРА – нарязани гуми, счупени стъкла, изтръгнати странични огледала. Има посегателства и върху плавателните средства на агенцията. Точно заради тези вандалски прояви работим активно за създаване на обща работна група с МВР, която да приеме всички гореизброени очаквания, които има ИАРА за превенция и защита на своите служители.

В навечерието на коледните празници, какво бихте казали на и за вашите служители?

В ИАРА работят изключителни професионалисти, на които искам да изкажа благодарност за всеотдайността и ангажираността, която ежедневно демонстрират в желанието си да опазят рибния ресурс на България – както в Черно море, така и в останалите големи и малки водоеми в страната. Сърдечно им пожелавам светли коледни и новогодишни празници, крепко здраве и много успехи през 2024 г.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Служител
Служител
6 месеци по-рано

Браво на ИАРА пак прах в очите на хората.А онзи Панайотов защо още е там?Колко калкан открадна и схемите във Созопол и Несебър?Сигурно се отчита на новият директор Георгиев!!!