Изнасилването и убийството на 13-годишно момиче в Индия предизвикаха обществен гняв

0
228
Индия
Снимка: Pixabay

Изнасилването и убийството на 13-годишно момиче в Северна Индия предизвикаха ново обществено недоволство. Страната скърби за последната жертва, станала обект на сексуално посегателство, което е често явление в района. Двама мъже от селото на момичето в щата Утар Прадеш са били арестувани по подозрение за участие в убийството, след като детето е било открито удушено в пусто поле, разкриват данни на полицията. Допълнителни обвинения за групово изнасилване също са били повдигнати на заподозрените след извършената аутопсия на жертвата.

Момичето е от семейство на Далитинай-ниската подкаста в кастовата система на Индия, която по-рано се смяташе за „недосегаема“. Запознати твърдят, че престъплението отразява страхът, който витае в тяхната общност, подхранван от индуисткото националистическо правителство на Индия.

Кастовата система на Индия е официално премахната през 1950 г., но 2000-годишната социална йерархия, наложена на хората по рождение, все още съществува в много аспекти от живота им. Кастовата система категоризира индусите от момента на тяхното раждане, определяйки мястото им в обществото, какви професии могат да упражняват, както и за кого могат да се оженят.

Срещу двамата арестувани мъже е заведено и дело по силата на Закона за регистрираните касти и регистрираните племена, съобщиха от полицията.

Момичето е напуснало дома си в село Пакария в квартал „Лахимпур Хери“ в петък следобед, за да отиде до тоалетна в близкото поле, обясни Сандип Кумар, младши офицер в полицията на щата Утар Прадеш. Когато девойката не се върнала, семейството й започнало да я търси и открило тялото й в поле със захарна тръстика, каза още Кумар.

Аутопсията е установила, че момичето е било изнасилено и е починало от удушаване, разкрива служителят на реда. Той отрече тялото на детето да е било осакатено по какъвто и да е начин, както се твърди в някои изявления на местните медии. Кумар отказа да коментира дали престъпленията са извършени срещу момичето заради принадлежността му към общността на Далитите. Той добави, че разследването все още не е приключило.

Чандрашехар Азад, активист, който се бори за правата на Далитите, заяви, че потискането на правата и свободите е достигнало връхната си точка при управлението на партията на премиера Нарендра Моди.

Мащабен проблем

Новините за смъртта на момичето предизвикаха нова вълна на обществен гняв в Индия, която от години се бори с всеобхватния проблем на сексуалното насилие над жени.

Според Индийската национална служба за регистриране на престъпленията, в последните налични данни от 2018 г. са регистрирани повече от 33 000 случая на предполагаемо изнасилване – приблизително 91 случая всеки ден. Въпреки това експертите твърдят, че реалният брой вероятно е много по-голям, поради срама, свързан със сексуалното посегателство и социалните бариери, пред които са изправени жертвите.

В Индия сексуалното посегателство в миналото е било разглеждано от властите по-скоро като социален и културен въпрос, а не като обект на правосъдната система, разкриват активистите, борещи се за правата на жените. Те подчертаха още, че съществуващите закони не защитават ефективно жените.

За разлика от предходните случаи на изнасилване, убийството на момичето не предизвика улични протести, отчасти заради мерките, свързани с пандемията от COVID-19 в Индия, където до момента са регистрирани повече от 2,6 милиона случая на заразени.

Депутатите приеха редица изменения в законите за наказание на изнасилванията, вследствие на жестокото изнасилване и убийство на 23-годишна студентка в автобус в Ню Делхи през 2012 г., дело, което предизвика внимание в световен мащаб, засягайки проблема за сексуалното посегателство в Индия, смятано за често явление там. Допълнително законодателство беше прието и през 2018 г. след случая с изнасилването и убийството на 8-годишно момиченце, който доби широка популярност сред обществото. Измененият закон удължи сроковете на присъдите и въведе смъртното наказание в случаите, когато жертвата е на възраст, по-ниска от 12 години. Въпреки това, много от проблемите, свързани с подобен тип престъпления в Индия, продължават, а често срещаните случаи на изнасилване редовно шокират обществото чрез медиите.

Миналата година четирима мъже са признали, че са извършили групово изнасилване и убийство на 27-годишна жена, чието мъртво тяло после са подпалили. Четиримата са били застреляни от полицията в ареста, тъй като по официална информация са взели без позволение оръжие от служителите на реда и са стреляли по тях, докато са били на местопрестъплението, за да разкажат фактите по случаи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments