Изменение на климата: Въглеродните емисии от богатите страни нарастват бързо през 2021 г.

0
15
Въглеродни емисии.
Въглеродни емисии. Снимка: Пиксабей

Въглеродните емисии се възстановяват с пълна сила и нарастват в 20-те най-богати държави в света, сочи последно проучване, цитирано от BBC.

Докладът за прозрачността на климата казва, че въглеродният диоксид ще се повиши с 4% в групата на Г-20 тази година, след като спадна с 6% през 2020 г. поради пандемията. Китай, Индия и Аржентина са готови да надхвърлят своите нива на емисии за 2019 г.

Авторите на изследването казват, че продължителната употреба на изкопаеми горива подкопава усилията за овладяване на температурите. Само две седмици до началото на критичната конференция по климата COP26 в Глазгоу, задачата пред преговарящите е тежка. Една от ключовите цели на събирането е да се предприемат стъпки за поддържане на важния температурен праг от 1,5 градуса по Целзий възможен и постижим. Тъй като светът в момента е с около 1,1 градуса по-топъл от времето преди индустрията, ограничаването на бъдещите постепенни увеличения е изключително предизвикателство.

Ако Глазгоу успее да вземе решения за справяне по този въпрос, тогава страните, които генерират най-много въглерод, ще трябва да въведат амбициозни политики. Доказателствата от този нов доклад са, че това не се случва достатъчно бързо.

Групата на Г-20 е отговорна за около 75% от глобалните емисии, които спаднаха значително миналата година, тъй като икономиките бяха затворени в отговор на COVID-19. Но тазгодишното възстановяване се захранва от изкопаеми горива, особено въглища.

Според доклада, съставен от 16 изследователски организации и групи за екологични кампании, се очаква използването на въглища в Г-20 да се увеличи с 5% тази година. Това се дължи главно на Китай – страната, която е отговорна за около 60% от покачването на емисиите, но увеличението на въглищата се извършва и в САЩ и Индия.

Употребата на въглища в Китай нарасна с покачващото се търсене на енергия с възстановяването на световната икономика. Цените на въглищата са се увеличили с близо 200% спрямо преди година. Това от своя страна доведе до спиране на електрозахранването, тъй като стана неикономично за електроцентралите на въглища да произвеждат електроенергия през последните месеци.

Тъй като китайското правителство обяви промяна в политиката тази седмица, за да позволи на тези електроцентрали да таксуват пазарните цени за енергията си, очакванията са това да стимулира още повече използването на въглища тази година.

Що се отнася до газа, Докладът за прозрачност на климата установява, че потреблението е нараснало с 12% в страните от Г-20 през периода 2015-2020 г.

Докато политическите лидери обещаха, че глобалното възстановяване от COVID трябва да бъде със зелен фокус, финансовите ангажименти, поети от богатите държави, не потвърждават това. От 1,8 трлн. долара, предназначени за възстановяване, само 300 млрд. щяха да отидат за зелени проекти. За да поставим тази цифра в контекст, тя почти съвпада с 298 млрд. долара, изразходвани от страните от Г-20 за субсидиране на индустриите за изкопаеми горива през годината до август 2021 г.

Колелото се върти

Докладът също така посочва някои положителни развития, включително нарастването на потреблението на слънчевата и вятърната енергия в по-богатите страни, като миналата година в Г-20 бяха инсталирани рекордни количества нови мощности. Възобновяемите източници сега доставят около 12% от електроенергията в сравнение с 10% през 2020 г.

Политически също имаше значителен напредък с групата на Г-20, тъй като мнозинството признава, че нетните нулеви цели са необходими за около средата на този век. Всички членове на групата са се съгласили да поставят нови планове за въглерод за 2030 г. на масата преди конференцията в Глазгоу. Китай, Индия, Австралия и Саудитска Арабия обаче все още не са го направили. Ким Коетзи от Climate Analytics, която координира цялостния анализ, казва:

Правителствата на страните от Г-20 трябва да дойдат на масата с по-амбициозни национални цели за намаляване на емисиите. Цифрите в този доклад потвърждават, че не можем да преместим циферблата без тях – те го знаят, ние го знаем – топката е здраво в тяхното поле COP26.“

Има очаквания, че както Индия, така и Китай ще представят свои нови национални планове преди срещата в Глазгоу, което би могло да даде значителен тласък на опитите да се запази целта на глобално затопляне с 1,5 градуса по Целзий. Групата на Г-20 ще се срещне в Рим в дните преди COP26, а министърът на Обединеното кралство, който ще води преговорите, напоследък призова лидерите на тези страни да се засилят. Алок Шарма заяви:

Лидерите дадоха обещание на света в Париж преди шест години и лидерите трябва да го уважат.“

И още:

Отговорността е на всяка страна и всички ние трябва да играем своята роля. Защото по отношение на климата светът ще успее или ще се провали като един.

Акцентите

  • Очаква се потреблението на въглища да се увеличи с почти 5% през 2021 г., като този ръст се дължи на Китай (съставляващ 61% от растежа), САЩ (18%) и Индия (17%)
  • САЩ (4,9 тона CO2 на глава от населението) и Австралия (4,1 тона CO2 на глава от населението) имат най-високите нива на вредни емисии на глава от населението в Г-20 (средно е 1,4 тона CO2 на глава от населението), отразявайки високия дял на използваните изкопаеми горива, особено природен газ и петрол за генериране на топлина
  • Между 1999 и 2018 г. има почти 500 000 смъртни случая и близо 3,5 трилиона долара икономически разходи, дължащи се на въздействието върху климата в световен мащаб, като Китай, Индия, Япония, Германия и САЩ са засегнати особено силно през 2018 г.
  • В рамките на страните от Г-20 настоящият среден пазарен дял на електрическите превозни средства (EV) в продажбите на нови автомобили остава нисък – 3,2% (без ЕС), като Германия, Франция и Великобритания имат най -високи дялове на електромобили
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments