Изменение на климата: Министрите се срещат в Милано преди COP26

0
13
Грета Тунберг
Снимка: Скрийншот от видео, Архив

С насмешките на Грета Тунберг в ушите им, министрите по климата се срещат за заключителни разговори преди ключова конференция на ООН в Глазгоу, съобщава “BBC”Шведската активистка разкритикува усилията на политиците за справяне с изменението на климата като “30 години бла, бла, бла”. Но въпреки подигравките, министрите казват, че е постигнат известен напредък по редица въпроси.

Срещата във финансовата столица на Италия Милано ще продължи до събота. По-рано тази седмица Грета Тунберг критикува усилията на политическите лидери на младежка среща на високо равнище по климата. Тя беше една от 400-те млади хора, дошли в Милано, за да формулират отговор поради повишените температури, който ще бъде представен на министрите тук в четвъртък.

Тунберг ще се срещне и с премиера на Италия Марио Драги. Длъжностните лица смятат, че въпреки критиките за бавните темпове на напредък, колелата започват да се движат по редица фронтове. Миналата седмица на Общото събрание на ООН съобщенията от Китай и САЩ относно финансирането на добива на въглища и климата помогнаха за подобряване на перспективите за предстоящата конференция на ООН, известна като COP26. Срещите на преговарящите на това събитие преди официалната такава са под натиск да разчистят пътя на своите шефове, световните президенти и премиери, които ще се срещнат в Глазгоу в началото на COP26 в началото на ноември.

Един от големите проблеми, задържащи напредъка, е въпросът за паритеВъпреки значителните нови обещания, богатите държави все още не разполагат с около 20 млрд. долара от отдавна обещаните 100 млрд. долара годишно, които трябва да се предоставят с цел да помогнат на по-бедните страни да се справят с повишаването на температурите. Ръководителят на Програмата на ООН за развитие Ахим Щайнер каза:

“Не е ли смешно, че насред икономиката за реагиране при извънредни ситуации от трилион долари, която виждаме в момента, ние се пазарим за цена от 20 милиарда долара, за да освободим по същество стотици милиарди долари, ако не и трилиони долари инвестиции в развиващите се страни.”

Щайнер е висш лидер в ООН и от много години е наблюдател отблизо на процеса на преговори за климата. Пред BBC News той подчерта:

“Времето изтича и не можем да намерим начин да финансираме това? Просто не е приемливо.”

Докато министрите ще се стремят да постигнат напредък по паричните средства и други нерешени въпроси в дискусиите си тук през следващите няколко дни, те ще бъдат вдъхновени от ново проучване, което показва, че температурният праг от 1,5 градуса по Целзий може да се поддържа съвсем спокойно при сравнително ниска цена през следващото десетилетие. Докладът идва от Комисията за енергийни преходи, група, съставена от лидери от енергийната индустрия, финансите и застъпничеството за климата. Те очертават шест действия, които могат да бъдат предприети от компании и държави, които биха надхвърлили плановете за намаляване на въглерода и биха ограничили затоплянето до 1,5 градуса. Основните стъпки включват:

  • Значителни и бързи съкращения на емисиите на метан: Действията с ниски разходи могат да намалят емисиите на изкопаеми горива с 60% до 2030 г., а метанът от селското стопанство и управлението на отпадъците с 30%.
  • Декарбонизиране на енергийния сектор и ускоряване на постепенното премахване на въглищата: Незабавната забрана за изграждането на нови централи, работещи с въглища, в комбинация с постепенното премахване на съществуващите източници, може да намали 3,5 млрд. тона CO2 до 2030 г.
  • Ускоряване на електрификацията на автомобилния транспорт: Докладът предвижда забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.
  • Ускоряване на декарбонизацията на доставките в сгради, тежка – промишленост и транспорт: Ангажиментите на водещи компании и държави в стоманата, цимента, корабоплаването и авиацията биха могли да доведат до допълнителен милиард тона намаляване на емисиите всяка година.
  • Подсилване на енергийната и ресурсна ефективност: Подобренията в енергийната ефективност са в застой и могат да бъдат ускорени чрез решения и действия на COP26.
  • Спиране на обезлесяването и започване на залесяването: Това ще изисква значителна финансова подкрепа от богатите развити страни и трябва да бъде приоритет за финансирането на климата.

“Прагът от 1,5 градуса е абсолютно технологично възможен и то с разходи, които световната икономика би могла лесно да поеме”, каза Адаир Търнър, председател на Комисията за енергийни преходи. И добави:

“Ние общо взето знаем категориите на възможното. Мислим, че сме предоставили солидна количествена оценка на това, което е възможно. Има и конкретни инициативи, които могат да бъдат предприети в допълнение към плановете за намаляване на въглерода в страната, които биха ни докарали дотам.”

“И ние се нуждаем от тях, защото ни свършва времето.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments