Измамно е, че мажоритарният вот е по-демократичен, смята Сидеров

0
116
Волен Сидеров. Снимка: wikimedia commons
Волен Сидеров. Снимка: wikimedia commons

Има една измамност, че като е мажоритарно, ще бъде по-демократично„, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред БНТ в коментар за предложението за въвеждането на чисто мажоритарни избори. Въпросът е, че при чисто мажоритарната система основни партии изпадат, защото всички се обединяват около познатите лица, допълни той. Според него, проблемът в България бил, че се „говори много зле за партиите“.

Аз нямам проблем с мажоритарното избиране, но никъде в Европа, освен във Франция, то не е изцяло мажоритарно има чисто мажоритарно гласуване, където по времена избори всички се обединиха около ляво и дясно„, каза той. Според него мажоритарната система „не е лек“ и е измамно, че е по-демократично, особено в българския парламент, в който има 240 депутати. „По-големият проблем е, че се говори толкова зле за партиите„, смята той. Сидеров добави, че има вариант, на теория, всяка партия сама да определи прага на преференцията.

Той коментира и отказа на БСП да участват в заседанията. „Може би парламентът ще заработи по-делово, защото опозицията вкарваше и дебати извън темата, сега може би работата ще върви по-стегнато. Предложих да има поправка да не се получават пари – в момента, въпреки отсъствието на депутатите на БСП, те получават около 1/3 от заплатата си и добавки или средно около 2 000 лв.“ уточни лидерът на „Атака“. Той каза, че в момента е важно поддържането на кворума и продължаване на мандата след изборите.

На въпрос дали трите партии от „Обединени патриоти“ („Атака“, ВМРО и НФСБ) ще се явят заедно на предстоящите евроизбори Сидеров заяви: „Нямаме още решение, аз месеци наред настоявах да го решим, поставях темата много активно, но нямаше желание у моите колеги да говорят по този въпрос. Вчера обявиха, че Валери Симеонов е водач на листа, но не е ясно на коя – обща или отделна? Това ми прилича на заявка, че двете партии – НФСБ и ВМРО, казват, че няма да бъдат в обща коалиция с „Атака“. Както и да се явим на избори обаче, ние оставаме в управлението, защото то трябва да се завърши.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments