Излязоха две нови заповеди на здравния министър, свързани с COVID-19

0
169
Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов. Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде две нови заповеди, съобщиха от ресорното ведомство. Според първата изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава, че вече не е нужно получаването на отрицателен PCR тест за преустановяване на изолацията.

Съгласно тази заповед № РД-01-604/13.10.2020 г., настанените за лечение с COVID-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации/показатели/резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. Тоест за изписване от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне 3 дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

Втората Заповед с № РД-01-603/13.10.2020 г., издадена от здравния министър, считано от утре, при провеждане на футболни мачове на Националния стадион „Васил Левски“ се допуска публика до 30% заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments