Изложбената зала в новата библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас тъне във влага

0
586
Влагата
Влагата. Снимки: Искра.бг

Новата библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас беше открита преди по-малко от две години. Отвън нейната сграда изглежда внушително. Отвътре също е направена по начин, който да позволи извършването на нейната дейност и да благоприятства комфорта на посетителите.

Официално тя е основана като Бургаска общинска библиотека през далечната 1888 година. От 1893 година се помещава на Чапкъноглу, който е разположен на днешната улица „Св. св. Кирил и Методий“. Така след 133 години тя се завърна на същото място, като локацията й безспорно е отлична, защото се намира много близо до морето и в самия център на града.

До редакцията на Искра.бг постъпи сигнал, че в библиотеката „Пейо Яворов“ обаче има сериозни проблеми. Те са свързани с изложбената зала, която се намира под първия етаж. Там редовно се излагат картини на именити художници. Така на практика се оказва, че за пореден път майсторите, които са изпълнявали проекта за милиони, „са си оставили ръцете“.

А самото изграждане на библиотеката е реализирано предимно с финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. По нея са били отпуснати точно 3 099 185 лева. Националното съфинансиране възлиза на още 546 915 лева. Така общата сума е 3 646 100 лева. Освен това са дадени още 5 971 095 лева по финансов инструмент ФГР Юг, който включва съфинансиране от ЕФРР отново на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Община Бургас също има участие със средства в реализирането на този проект. Нейното финансиране възлиза на 326 704 лева.

Общата стойност на проекта е точно 9 943 899 лева, тоест близо 10 милиона лева.

Срещу тази сума по-малко от две години по-късно се оказва, че в изложбената зала има сериозни проблеми с избила както по стените, така и по таваните влага.

Влагата е изключително вредна за картините, които се излагат в тази зала и може да доведе до тяхното повреждане. Художници обясняват, че влагата и температурата могат да доведат до отпускане на платното или мухъл. Не е изключено и напукването на живописният слой от постоянна промяна на температурните условия.

Влагата
Влагата. Снимка: Искра.бг

Така сега е много важно дали ще бъдат взети адекватни мерки, за да може този проблем да бъде разрешен и да не се поставя под риск творчеството на художниците, които излагат своите картини в залата на библиотеката „Пейо Яворов“.

Подателят на сигнала до нашата редакция ни съобщи, че има и други проблеми в библиотеката, но за тях ще бъдете уведомени допълнително.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments