Изложба в Ямбол: Метални трансформации: Когато техниката среща изкуството

0
56
Изложба
Изложба. Снимка: ПТГ „Иван Райнов”

Изложба „Метални трансформации: Когато техниката среща изкуството” представя ПТГ „Иван Райнов” по случай тазгодишния празник на училището и Деня на Ямбол, съобщиха от учебното заведение. Експозицията включва фигури, композиции, пана, арт инсталации изработени от алуминий, мед и стомана. Те са дело на ученици от гимназията и са направени чрез заваряване по методите на ръчно електродъгово заваряване /МИГ\MАГ/, което същевременно е част и от професионалната им подготовка.

Целта на изложбата е от една страна да покаже, че техниката и изкуството могат да вървят ръка за ръка и че всяка професия може да е свързана и с творчески процес. В случая учениците, в хода на практическите си занятия, са проявили и творческите си заложби. От друга страна посланието на изложбата е за повече грижа към опазването на околната среда. За много от предметите са използвани метални отпадъци, които чрез изкуството и техниката се трансформират в арт инсталации и получават нов живот.

Голяма част от творбите, показани в изложбата, са представяли ПТГ „Иван Райнов” на Националните състезания „Най- добър млад заварчик”. Като участник в надпреварата, тази година екипът на гимназията проектира и изработи заварена художествена композиция /ЗХК/, която представлява земното кълбо, обхванато символично от двама човека, показващи загрижеността на хората към планетата. Тя бе отличена с престижното трето място в страната и е номинирана с представяне на нейна фотография в изложба на световен форум под егидата на ООН за устойчиво развитие, който ще се проведе в Сингапур.

Предметите, включени в настоящата изложба, са изработени в продължение на една учебна година в часове по заваряване и в клубовете по занимания по интереси. Техни автори са ученици от XБ клас, специалност „Мехатроника” и ученици от IXБ и XIА клас, специалност „Електрообзавеждане на производството”. Учителите, които стоят зад успеха на младите специалисти и ги насочват как да работят са инж. Красимир Дочев, инж. Николай Колев и инж. Даниела Демирева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments