Изложба разкрива връзките на България и Полша в авиацията

0
160
Снимка: Полски институт
Снимка: Полски институт

Държавният архив в Смолян и Полският институт в София откриха изложба за сътрудничеството на България и Полша в областта на авиацията.

Експозицията, посветена на полско-българското сътрудничество в областта на военната авиация през 30-те години на ХХ век, е подготвена от Музея на въздушните сили в Демблин, Музея на полската авиация съвместно с Посолството на Република Полша в София, Полския институт в София, Държавния архив в Смолян и полските въздушни линии ЛОТ. Изложбата е част от честването на 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша, 100-години от установяване на дипломатическите отношения между Полша и България и 100-годишнината на полската авиация.

В нея са представени снимки и документи от живота на генерал-майор Константин Узунски, които се съхраняват в архива в Смолян. Той е една от ключовите фигури в историята на авиацията в България.

Роден е през 1896 г. в Широка лъка, отраснал в Пловдив. През 1916 г. завършва военното училище в София и аеропланното училище в Божурище. Служи в 9-и пехотен пловдивски полк, както и във Второ аеропланно отделение на въздухоплавателната дружина. През 1918 г. специализира в Германия. От 1930 г. е офицер за поръчки към щаба на въздушния полк.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments