Изложба на открито в Русе разказва историята зад написването на „Върви, народе възродени“

0
1253
Изложба на открито Русе
Изложба на открито Русе. Снимка: Община Русе

С изложбата „Народността не пада там, дето знаньето живей!“ в Русе продължават събитията по отбелязването на 15 април – Деня на българския всеучилищен химн, написан през 1892 година от Стоян Михайловски.

Експозицията на открито бе официално открита от представителите на организаторите: Община Русе, Регионален исторически музей, Държавен архив- Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Дизайнер на изложбата е ръководителят на катедра „Промишлен дизайн“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“ доц. д-р Йордан Дойчинов.

Написването на всеучилищния химн е забележителен момент за историческата ни памет като държава. Почитта, която Стоян Михайловски отдава на създаването на славянската азбука, показва отношението на обществото тогава към езика и неговата важност. По този начин и в днешно време трябва да се отнасяме към писменото и устно слово, защото езикът е нашето най-силно оръжие“, отбеляза заместник-кметът Димитър Недев, който откри експозицията.

Изложените пана съдържат любопитни фотографии, документи и спомени, разделени в три тематични групи. Историята на рода на Стоян Михайловски, творчеството му като писател, публицист, поет-философ и сатирик, както и работата му като учител по френски език в Мъжката гимназия /днес СУ „Христо Ботев“/ Русе в периода 1889-1892 година.

По спомените на неговата племенница София Николова Иванова, Михайловски „не е доволен и се тормози“, че по време на тържествата за празника на българските просветители Св. св. Кирил и Методий, учениците манифестират мълком и с безразличие. Това е поводът, учителят на един дъх да напише своето безсмъртно творение. Стихотворението е публикувано за първи път през 1892 година в сп. „Мисъл“. През 1901 година Стоян Михайловски /учител по музика в 5-класното училище „Йосиф I” в Ловеч/ композира своята прекрасна музика в час по пеене и веднага я разучава с класа.

Седмицата на Стоян Михайловски ще продължи с тематична кръгла маса, организирана съвместно от Регионалния исторически музей и СУ „Христо Ботев“. В петък от 19:00 часа Общинският детски център за култура и изкуство ще представи два концерта. В Голяма зала на Доходното здание ще се изпълни фолклорна програма, а в зала „Филхармония“ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската формации на хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени изпълнения на химна от всички участници и публика.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments