Изкупните цени на млякото на благоевградския пазар са ниски

0
49
Млечни продукти
Млечни продукти. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Домашно произведените млечни продукти – това е една от най-търсените стоки на благоевградския пазар. Въпреки това производители се оплакват от малка печалба, а причината – цените на млякото, изварата и сиренето са едни и същи от години. Същевременно обаче разходите за производството им са се увеличили, предава „БНТ“.

Евгени Грозданов притежава ферма за биволи. Той продава сиренето и млякото, които произвежда само на благоевградския пазар и твърди, че печалбата му е минимална, а няма как да увеличи цените на стоките си.

„Не можем да вдигаме нищо повече, макар че фуражите се вдигат. Трудна е ситуацията при нас. Прясното мляко, което е от кравите е 1,20 лева, сигурно от 10 години не е променяна цената.“

Салиха Мустафа добавя, че в случай, че се увеличат цените на продуктите, купувачите или ще спрат да ги търсят, или ще взимат по-малки количества. Два пъти в седмицата тя изминава разстоянието от Аврамово до Благоевград, за да продава стоката си.

Цените на домашно произведените стоки на благоевградския пазар са като тези в търговската мрежа, дори и по-ниски. Най-търсени са кашкавалът, струващ около 14 лева за килограм и сиренето – за около 11 лева за килограм. Купувачите споделят, че ги предпочитат поради по-доброто качество. Въпреки COVID пандемията клиентите на пазара в града не са по-малко и пред щандовете на производителите редовно има опашки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments