Изграждат нова автомагистрала – „Дунав – Егея“

0
818
Път
Снимка: Pixabay

Нова автомагистрала ще бъде изградена – „Дунав – Егея“. Тя е част от проекта ABC+De за връзка между Егейско море и Балтийско море, както и за река Дунав. Това ще е единственият аутобан у нас, който ще свързва Северна с Юга. Всички останали за проектирани да осигурят връзка между Изтока и Запада.

На българска територия магистралата ще бъде от Русе до Маказа. Проектирането на трасето е истинско предизвикателство, защото то ще преминава през реките Русенски Лом, Янтра, Тунджа, Марица и Арда. Затова има предвидени тунели, виадукти, мостове и около 40 пътни връзки с „Хемус“, „Марица“ и „Тракия“, както и с първокласни и второкласни пътища.

Главен проектант на новия аутобан е инж. Ванчо Тошев, предаде „Darik News“. Инж. Румен Марков, който също е част от екипа, пък съобщи, че проектът е представен на вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Дължината на магистралата „Дунав – Егея“ ще бъде малко над 367 километра, от които близо 328 километра на територията на България. Стойността й е 1 млрд. 860 млн. евро. В Гърция трасето ще е около 39 километра, като цената му ще е 356 млн. евро.

Магистралата е проектирана за движение с максимална скорост 140 километра в час.

По новия аутобан е предвидено да има изградена тол система, като за екологичните автомобили таксите ще бъдат по-ниски. Тарифите ще бъдат: за километър за леките коли – 3,5 евроцента, 5 евроцента – за лекотоварните, 12,5 евроцента – за товарни и автобуси и 20 евроцента за товарни с ремаркета.

Очаква се магистралата да бъде пусната в експлоатация през 2025 година.

Към концесионирането й проявяват сериозен интерес германски, испански, френски, италиански и гръцки компании.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от