Изготвят се пакета от документи, необходими за изграждането на Национална детска болница

1
35
Национална детска болница
Снимка: Скрийншот от "bTV"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе срещи с представители на Европейската инвестиционна банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на Национална детска болница.

Д-р Галя Кондева
Д-р Галя Кондева. Снимка: МЗ

На първата среща, която се проведе във вторник, присъстваха временно изпълняващият директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ д-р Влатко Глигоров, както и представители на Министерството на здравеопазването и Обществения съвет.

Консултантите, които банката е наела, представиха методологията по изготвянето на трите документа – Структура на болницата, Функционална програма и Обхват на оборудването.

В първия доклад ще бъдат разписани профилите на бъдещата Национална детска болница, броят кабинети, операционни зали, легла и всички останали детайли, свързани както с вида и обхвата на предлаганите здравни услуги, така и с капацитета на сградата. Този план трябва да бъде изготвен в срок от 2 месеца.

След това ще започне работата по другите два документа. Функционалната програма ще включва оразмеряване и класификация на видовете помещения, създаване на примерни 3D проекти за всички типове помещения, както и подробна информация за характеристиките им. Паралелно с това ще се работи и по третия документ, който ще представлява подробен план за обзавеждането – технологично и битово, списък с необходимото медицинско и немедицинско оборудване за всяко отделно помещение, очакван предварителен бюджет.

Двата документа ще са готови в рамките на 5 месеца. Накрая консултантите ще изготвят стратегия за възлагане на обществените поръчки, свързани с изграждането на Националната детска болница, както и препоръки за управлението на проекта. Срокът за този финален доклад е края на януари 2025 г.

Днес д-р Кондева проведе втора среща с представители на консултантската компания. По време на нея бяха обсъдени оперативни въпроси по предстоящата работа на всеки от етапите по изготвянето и валидирането на стратегическите документи.

„Националната детска болница е държавен приоритет и това, на което държим, е тя да покрива най-високите стандарти. Искаме европейска болница и с това не бива да се правят абсолютно никакви компромиси“, посочи здравният министър. Д-р Кондева заяви, че дава старт на същинският процес по изготвянето на стратегическите документи и очаква работата да започне веднага.

Консултантската компания е работила по планирането на дизайна и процесите на над 200 болници в повече от 20 държави, включително и детската болница в Бургас, която е в процес на изграждане.

Владимир Малинов и Джейн Рий обсъдиха разширяване на газовото хранилище в Чирен

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Изготвят се пакета от документи, необходими за изгражд… […]