Издадоха 15 акта за нарушения на газостанции у нас

0
64
Бензиностанция, гориво
Бензиностанция, гориво. Снимка: Искра.бг

„53 газстанции за метан и 976 за пропан-бутан са проверени у нас от началото на годината.“

Това заяви Григор Къшов, директор на главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ в ДАМТН – структурата, която следи за безопасността на газостанциите и бензиностанциите у нас. По думите му са издадени 15 акта за нарушения, като три от тях са за съдове, работещи под налягане, които са без извършен технически преглед. 12 пък са за газови инсталации за пропан-бутан, които отново са без технически преглед. Налагат се глоби, а ако нарушението се повтори, съответният обект се затваря.

Общо 1770 са газстанциите за пропан-бутан у нас, а тези за метан – 124. Къшов посочи, че безопасността на съоръженията е отговорност на собственика. На всеки четири години се прави технически преглед на газстанциите, а на 8 години се прави технически преглед с изпитвания на якост на съдовете под налягане. Проверките извършват 20 експерти от ДАМТН.

Къшов призова хората, които зареждат бутилки с газ, също да бъдат отговорни за своята безопасност. Той предупреди, че срокът на годност на една газова бутилка е не повече от 10 години, дори и да изглеждат здрави с просто око. Маркучът на бутилките също е специализиран.

„Друго често нарушение е, когато на газстанции се зареждат бутилки за домашна употреба“, посочи експертът пред „БНР“. По думи на Къшов тази година няма затворени газстанции.

Той препоръча потребителите на газ за бита да ги зареждат и подменят в специализирани станции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments